Shadow

Bursa-Cumalıkızık en Izmir-Bergama op Werelderfgoedlijst

Turijk ije Pergamom UnescoDe Turkse historische locaties ‘Bursa-Cumalıkızık: De Geboorte van Ottomaanse Rijk’ en ‘Izmir-Pergamon en zijn uit meerdere lagen bestaande Culturele Landschap’ zijn toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dit is besloten tijdens de 38ste vergadering van het Werelderfgoed Comitee, die onlangs in Doha, de hoofdstad van Qatar plaatsvond.

Bursa: Hoofdstad van het Ottomaanse Rijk

Bursa is de eerste hoofdstad van het Ottomaanse Rijk en biedt tal van historische elementen die terugvoeren tot de stichting van het rijk. Het 700-jaar oude dorp Cumalıkızık heeft tot heden haar authentieke bouwstijl weten te behouden. Bursa en Cumalıkızık geven samen een goed beeld van de rijke cultuur, de bloeiende handel en het landelijke leven ten tijde van het Ottomaanse rijk. De Werelderfgoed-locatie ‘Bursa-Cumalıkızık: De geboorte van het Ottomaanse Rijk’ bestaat uit zes onderdelen, te weten Hanlar met Orhangazi Complex, complexen van Yıldırım Beyazıd, Hudavendigar, the Green, Muradiye en het dorp van Cumalıkızık.

Pergamom: kunstcentrum uit Hellenistische tijd

De andere nieuwe locatie op de lijst is Izmir-Bergama. Bergama, in de oudheid bekend als Pergamon, wordt beschouwd als één van de belangrijkst culturele en kunstcentra uit de Hellenistische periode. Zo is in Bergama de grootste bibliotheek uit dit tijdperk te vinden. De locatie is toegevoegd aan de lijst in de categorie ‘Cultuurlandschap’ vanwege de lagen uit verschillende tijdperken, waaronder de Hellenistische-, de Romeinse-, de Oost-Romeinse- en de Ottomaanse-periode. Nieuwe steden werden over oudere plaatsen gebouwd. Bergama telt negen onderdelen: de akropolis, zeven tumulussen en het heiligdom Kybele.

Met deze twee nieuwe inschrijvingen, komt het het totaal aantal UNESCO Werelderfgoed sites in Turkije op 13.

Sharing is caring!