Shadow

Beleef de middeleeuwen op de Kasteelruïne en in de Fluweelengrot

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. De grot en de ruïne vormen samen een leuke en interessante belevenis voor jong en oud!

Kasteelruïne Valkenburg. © Stichting Kasteel van Valkenburg.
Kasteelruïne Valkenburg. © Stichting Kasteel van Valkenburg.

In de zomerperiode worden roofvogelshows georganiseerd op de Kasteelruïne. In de Fluweelengrot vinden in deze periode extra uitgebreide avondrondleidingen plaats.

Fluweelengrot

De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

Kasteelruïne Valkenburg

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Roofvogelshows en avondrondleidingen

Op 16, 23 en 30 juli en 6, 13 en 20 augustus vinden twee keer per dag roofvogelshows plaats op de Kasteelruïne. Op deze dagen begeleidt de valkenier verschillende roofvogels in hun vliegkunsten om 13.00 uur en 16.00 uur. Vrijdag 11 augustus vinden om 11.00 uur en 13.00 uur roofvogelshows plaats. De valkenier geeft op een enthousiaste en humoristische manier informatie over de roofvogels en hun gewoonten. De vogels zijn van dichtbij te bewonderen en na de show kunnen de bezoekers met de roofvogels op de foto.

Fluweelengrot Valkenburg. © Stichting Kasteel van Valkenburg.
Fluweelengrot Valkenburg. © Stichting Kasteel van Valkenburg.

In de zomerperiode van 15 juli tot en met 19 augustus worden op dinsdag, woensdag en zaterdag extra uitgebreide avondrondleidingen in de Fluweelengrot verzorgd om 20.00 uur. De toegangsprijs bedraagt voor deze activiteit voor volwassenen € 9,50 en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar € 7,00.

Bekijk de website voor meer informatie over de activiteiten en de voorwaarden.

Openingstijden en entree

De Kasteelruïne en de Fluweelengrot zijn elke dag geopend. De Kasteelruïne is dagelijks te bezichtigen vanaf 10.00 uur. In juli en augustus vinden tussen 10.30 uur en 17.00 uur rondleidingen plaats in de Fluweelengrot.
Entree Fluweelengrot en Kasteelruïne: volwassenen € 12,00, kinderen tot 12 jaar € 9,00 inclusief ruïne speurtocht, 0-3 jaar gratis. Entreekaarten zijn via de website of aan de kassa bij de Fluweelengrot en Kasteelruïne verkrijgbaar.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!