Shadow

Beleef de middeleeuwen in de Fluweelengrot en op de Kasteelruïne

De komende vakantieperiode worden er extra activiteiten en rondleidingen georganiseerd in de Fluweelengrot. Deze enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. De Fluweelengrot is een van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. De grot en de ruïne vormen samen een leuke en interessante belevenis voor jong en oud!

Luchtfoto vanuit Ballon Noorden Werner Kreutzer

In de meivakantie worden extra uitgebreide avondrondleidingen verzorgd in de Fluweelengrot. In de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren worden roofvogelshows op de Kasteelruïne en avondrondleidingen door de Fluweelengrot georganiseerd. Op Tweede Pinksterdag, maandag 10 juni wordt, ter gelegenheid van de Dag van het Kasteel, om 11.30 uur en 14.00 uur een rondleiding over de Kasteelruïne gegeven.

Avondrondleidingen

In de meivakantie op zaterdag 27 april, dinsdag 30 april, woensdag 1 mei en zaterdag 4 mei worden extra uitgebreide avondrondleidingen in de Fluweelengrot verzorgd om 20.00 uur.
In de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren worden op zaterdag 1 juni en zaterdag 8 juni avondrondleidingen verzorgd om 20.00 uur.
De gids vertelt over de blokbrekers, het gebruik van de grot als schuilplaats tijdens de oorlogen en de tekeningen en sculpturen in de grot.
De avondrondleiding duurt ruim een uur. De toegangsprijs bedraagt voor deze activiteit voor volwassenen € 11,50 en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar € 9,50. Combineert u uw avondrondleiding met een bezoek aan de Kasteelruïne overdag, zijn de prijzen respectievelijk € 14,50 en € 11,50.

Roofvogelshows

Op zondag 28 april, vrijdag 31 mei en zondag 9 juni vinden twee keer per dag roofvogelshows plaats op de Kasteelruïne. Op deze dagen begeleidt de valkenier verschillende roofvogels in hun vliegkunsten om 13.00 uur en 15.00 uur. De valkenier geeft op een enthousiaste en humoristische manier informatie over de roofvogels en hun gewoonten. De vogels zijn van dichtbij te bewonderen en na de show kunnen de bezoekers tegen een kleine vergoeding met de roofvogels op de foto.

Dag van het Kasteel

Op Tweede Pinksterdag maandag 10 juni wordt, ter gelegenheid van de Dag van het Kasteel, om 11.30 uur en 14.00 uur een rondleiding over de Kasteelruïne gegeven.
De toegangsprijs bedraagt voor deze activiteit voor volwassenen € 9,00 en voor kinderen van 4 t/m 11 jaar € 7,00.

Fluweelengrot

De Fluweelengrot is één van de oudste ondergrondse gangenstelsels in Zuid-Limburg. Van oorsprong is het een prehistorische zeebodem. In deze oeromgeving wonnen nijvere blokbrekers eeuwenlang mergel voor de bouw van huizen, kerken en kastelen. De rondleidingen in de grot geven een beeld van de schuilplaatsen, houtskoolschilderingen en sculpturen.

Kasteelruïne

De Kasteelruïne, de enige hoogteburcht van Nederland, heeft vanaf 1050 Valkenburg en omgeving gedomineerd. Al bijna 1000 jaar bepaalt het Kasteel van Valkenburg en later de Kasteelruïne het beeld van Valkenburg. In 1672 werd het kasteel van Valkenburg opgeblazen met buskruit door Stadhouder Willem III. Op de Kasteelruïne zijn de ridderzaal, de artilleriekamer en de kapel duidelijk te herkennen. Vanaf de Kasteelruïne heeft men een prachtig panorama-uitzicht over Valkenburg.

Openingstijden en entree

De Fluweelengrot en de Kasteelruïne zijn vrijwel iedere dag geopend. De Kasteelruïne is dagelijks te bezichtigen vanaf 10.00 uur. Bekijk de website voor de tijden van de rondleidingen door de Fluweelengrot. Entree Fluweelengrot en Kasteelruïne: volwassenen € 12,50, kinderen tot 12 jaar € 9,50 inclusief ruïne speurtocht, 0-3 jaar gratis.
Entreekaarten zijn via de website of aan de kassa bij de Fluweelengrot en Kasteelruïne verkrijgbaar.
Bezoekers in bezit van een Museumkaart hebben gratis toegang tot de Fluweelengrot en Kasteelruïne.
Kijk op de website voor meer informatie over de activiteiten en rondleidingen.

Kasteelruïne en Fluweelengrot
Daalhemerweg 27
6301 BJ Valkenburg aan de Geul

Sharing is caring!