Shadow

Attracties in Jutland, de leukste speeltuin van Denemarken

Officiële instanties konden het desgevraagd niet bevestigen noch ontkennen, maar het zou wel eens kunnen zijn dat Denemarken de grootste attractiedichtheid van Europa heeft. En Jutland is met z’n lange brede stranden en vele attracties misschien wel de grootste speeltuin van Denemarken. We pikken er een aantal leuke attracties in Jutland uit.

Tekst en foto’s: Nico van Dijk

De grootste attractie van Jutland: de stranden

Strandzeilen op het Deense Waddeneiland Rømø, © Nico van Dijk
Strandzeilen op het Deense Waddeneiland Rømø, © Nico van Dijk

Misschien wel de grootste attractie van Jutland, het vasteland van Denemarken dat aan Noord-Duitsland vast zit, wordt gevormd door de eindeloze stranden van de Waddenzee en de Noordzee aan de westkant van Jutland. Of het nou gaat om de kilometers brede stranden op het Deense Waddeneiland Rømø, waar je kunt strandzeilen en op sommige plekken met je auto het strand op kunt, tot de Noordzeestranden van Blåvand, de zee blijft voor jong en oud altijd een attractie. En die biedt stevige concurrentie aan die andere grote attractie van Denemarken: Legoland in Billund.

Viking attracties in Jutland

Attracties in Jutland: Scheepswerf met haven in Ribe VikingeCenter in Denemarken © Nico van Dijk
Scheepswerf met haven in Ribe VikingeCenter in Denemarken © Nico van Dijk

Maar Denemarken heeft ook heel veel kleinere attracties te bieden waar je je prima een dag met je kinderen kunt vermaken. Natuurlijk ga je een keer, of misschien wel meer dan een keer, naar het vikingdorp Ribe. Anders ben je echt niet in Denemarken geweest. Lees meer over de activiteiten in en rondom Ribe. Of boek een verblijf bij een van de Landal-parken in Denemarken. Door de geringe afstanden in Jutland zijn er altijd wel attracties in de buurt. Bekijk meer vakantie-accommodaties in Denemarken bij onder meer Belvilla vakantiehuizen en De Jong Intra.

Dierenparken in Jutland

Daarnaast telt het westen van Denemarken diverse dierenparken zoals de Givskud Zoo in Give, in Midden-Jutland. De Givskud Zoo, die niet al te ver van Legoland ligt, is een combinatie van dierentuin, safaripark en dinosauruspark. Grote trekkers zijn de leeuwen, olifanten, neushoorns en de gorilla’s.

Witte leeuwen, een witte vuurtoren en Deens goud in Blåvand

De markante witte vuurtoren van Blavand met links een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. © Nico van Dijk
De markante witte vuurtoren van Blavand met links een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. © Nico van Dijk

Ook leuk is een bezoek aan de badplaats Blåvand, even ten noordwesten van Esbjerg. De stranden van Blåvand zijn een van de beste plekken om het zogeheten ‘Deense goud’ te vinden, oftewel barnsteen. Niet te missen is de 39 meter hoge, meer dan honderd jaar oude spierwitte vuurtoren van Blåvand, die op het westelijkste punt van Denemarken staat. De vuurtoren is nu een uitzichtpunt. Net ten noorden van de vuurtoren liggen nog wat oude bunkers en radarposten.

Een dagje strand is prima te combineren met een bezoek aan de Blåvand Zoo. In deze laagdrempelige dierentuin mag je in veel gevallen gewoon door de dierenverblijven lopen. Dat geldt uiteraard niet voor de ruimte waarin de zeldzame witte leeuwen verblijven. Het park beschikt ook over een kinderboerderij met boerderijdieren als een heus Pipi-Langkous-paard. En in de grote speeltuin kunnen kids lekker uit hun dak gaan. De entree is een habbekrats en je mag je eigen picknick meenemen (zelfs in het cafetaria).

Tirpitz-Atlantikwall museum

Net als Nederland werd ook Denemarken in 1940 in razend tempo onder de voet gelopen door nazi-Duitsland. En ook hier begonnen de Duitsers aan de bouw van de Atlantik Wall, een immense verdedigingslinie die van Noorwegen tot en met Zuid-Frankrijk liep. Tal van die bunkers en radarposten zijn nog te bezichtigen. Alleen al op Rømø werden 52 bunkers en de grootste radarpost van Noord-Europa gebouwd. En in 2017 is bij Blåvand in de gemeente Varde het Tirpitz-Museum geopend. Het museumcomplex telt vier tentoonstellingsruimtes en is via een tunnel verbonden met de grote geschutsbunker ‘Tirpitz’, die onderdeel uitmaakt van de Atlantikwall. Legerliefhebbers kunnen ook terecht in het artillerie-museum in Varde.

Ook het hedendaagse Deense leger biedt een speciale attractie aan. Om vanuit het zuiden bij Blåvand te komen, moet je over een groot militair oefenterrein rijden. Eind juni zijn hier open dagen en kun je de Deense strijdkrachten gewoon vanaf de weg in actie zien. Het is de enige plek ter wereld waar burgers zo dicht bij een militaire oefening mogen komen waarbij met scherp wordt geschoten. Neem wel oordopjes mee!

Wie nog verder naar het noorden rijdt, naar bijna het noordelijkste puntje van Denemarken, komt uit bij het Nordsøen Oceanarium in Hirtshals. De grootste attractie van Noord-Jutland bestaat uit diverse aquaria en een immens ‘oceanium’ met 4,5 miljoen liter zeewater waarin het leven in de zee in beeld gebracht wordt.

De Zuid-Jutlandse koffietafel

Het is misschien wat minder spectaculair dan een pretpark, maar toch mag je het niet missen als je naar Denemarken gaat: de koffietafel oftewel de sønderjysk kaffebord. De naam is een tikje misleidend, want het is eigenlijk meer een zeer uitgebreide ‘high tea’.  De traditie van de koffietafels gaat terug tot 1864 toen het zuiden van Jutland na een smadelijke nederlaag van de Deense koning door de Pruisen werd ingelijfd. Vanaf 1870 behoorde dit deel van het huidige Denemarken tot het Duitse Keizerrijk. Om toch aan hun Deense wortels vast te kunnen houden, kwamen de Jutlanders bijeen in allerlei verenigingsgebouwen om Deense liederen te zingen. Omdat de Duitsers weigerden drankvergunningen af te geven, werd er uitsluitend koffie gedronken. Daarbij werden steeds vaker zelf gebakken taarten en koek meegenomen. Zo ontstonden er allerlei competities wie de lekkerste taarten kon bakken. Taart als vorm van verzet.

Klimpark WOW

Outdoor attractie in Jutland: WOW-park in Skjern WOW-park in Skjern © Nico van Dijk
Outdoor attractie in Jutland: WOW-park in Skjern WOW-park in Skjern © Nico van Dijk

Ook heel leuk voor jong en oud is een bezoek aan het WOW-park in Skjern. Deze attractie in Midden-Jutland is een combinatie van klimpark en kinderboerderij, maar je kunt er ook lekker fikkie stoken en marshmellows bakken. In deze outdoor attractie kun je in grote netten boven de grond springen, door boomtoppen en door boomhutten klimmen en je weg proberen te vinden in het doolhof. Alles is heel veilig aangelegd. Voor kleine kinderen is er een geitenboerderij. Eten en drinken kun je zelf meenemen of je kunt biologische producten bestellen in het restaurant.

Een bezoek aan het WOW-park kun je prima combineren met een stop in Bork-haven. Hier kun je levende geschiedenis in een nagebouwd Vikingdorp ervaren, maar ook lekker naar het strand gaan bij de Ringkøbing Fjord. Bekijk waar je nog meer levende geschiedenis kunt meemaken.

Kijk voor meer attracties in Zuid-Jutland op Visitsonderjylland.dk. Bekijk de top 10 van attracties in Denemarken.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!