60 kilometer wijnwandelpad Rheinhessen

Geplaatst door Redactie op 18 februari 2014 om 13:29 in de categorie Bestemmingen

wijnwandelpadOp 27 april 2014 wordt het nieuwe wijnwandelpad van Rheinhessen geopend. Deze ‘Rheinterrassenweg’ van 60 km voert van Mainz naar Worms, langs de Rijnvallei. Je wandelt door uitgestrekte wijngaarden in het grootste wijngebied van Duitsland en geniet van prachtige vergezichten. De route loopt langs idyllische wijndorpjes en historische steden.

De route is ingedeeld in etappes van circa tien km. Je kunt op de route zelf overnachten, bij een van de vele wijnboeren of pensions. Het is ook mogelijk om met de trein te pendelen vanuit Mainz of Worms. Aan de Rheinterrassenweg liggen zeven extra wandelingen naar een bijzondere bezienswaardigheid, zoals Schloss Schwabsburg, Königstuhl, Vulkanschlot en Glockenberghütte.

Mainz-Rheinhessen: Great Wine Capital

Hoofdthema is wijn. De nieuwe generatie wijnboeren in Rheinhessen hebben de wijn een enorme kwaliteitsimpuls gegeven. Met liefde voor het vak en de wijn. De druiven worden steeds vaker handmatig geoogst in plaats van machinaal. Het land wordt biologisch bewerkt. Zo vind je onderweg de kwaliteitsriesling van Nierstein, die wordt verbouwd op de Roter Hang, beroemd vanwege de bodem van rode leisteen.
Vroeger was 90% van de wijn uit Rheinhessen zoet, nu nog maar 20%. Dat zegt veel over de keuzes die de moderne wijnboeren hebben gemaakt. Ze gaan voor topkwaliteit. In het gebied groeien enorm veel witte druivenrassen zoals riesling, silvaner, weissburgunder, grauburgunder, kerner, scheurebe, siegerrebe, huxelrebe, bacchus en müller-thurgau. Ook rood is volop aanwezig: spätburgunder, sankt laurent, dornfelder, portugieser, cabernet dorsa en merlot. Mainz-Rheinhessen is niet voor niets Great Wine Capital of the World.

De streek is een ideale vakantiebestemming voor wandelaars. In Mainz, de geboorteplaats van Johannes Gutenberg, start de nieuwe wandelroute.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.