Shadow

Toerisme naar Japan zit in de lift

Tegastin JapanNa enkele mindere jaren zit het toerisme naar Japan nu duidelijk in de lift. In de eerste helft van 2014 bezochten ruim zes miljoen buitenlanders Japan, een absoluut record.

Als oorzaak voor deze toename wordt onder andere de lage koers van de yen genoemd. Japan is momenteel zeker geen duur vakantieland, vooral uit eten gaan hoeft niet veel te kosten. Vanwege de toenemende belangstelling voor Japan als vakantieland heeft uitgeverij Informatie Verre Reizen de landenserie TE GAST IN onlangs uitgebreid met een pocketuitgave over Japan.

In TE GAST IN Japan beschrijven zes auteurs met hele verschillende achtergrond hun reiservaringen in Nihon, het land van de rijzende zon. Journaliste Mirjam van den Berg verbaast zich over de tegenstellingen in het land. Het ene moment struikelt ze over hightech en efficiency, terwijl ze even later Japanners bij een tempel heel serieus geluksbriefjes ziet trekken. In een B&B in een verlaten bergdorpje lijkt alles op en top traditioneel totdat ze een hypermodern watercloset aantreft.

Verbondenheid met de natuur

Dat de Japanners zich erg verbonden voelen met de natuur verklaart reisleidster Caroline van Ommeren uit het shintoïsme waarbij de mens ondergeschikt is aan de natuurkrachten. De seizoenen zorgen voor ritme in het jachtige Japanse leven. Dat is vooral te merken in het voorjaar als Japanners in een koortsachtige opwinding raken wanneer de sakura, de kersenbloesem, nadert. Ook de populariteit van het baden vindt volgens Tertia Wiedenhof zijn oorsprong in het shinto geloof. Wie een shinto schrijn bezoekt dient zich allereerst te reinigen. Dat geldt ook wanneer je in bad gaat, of het nu een privé- of openbaar bad is. Vanwege de vulkanische gebieden zijn er in Japan volop onsen, buitenbaden met water uit heetwaterbronnen.

Spiritualiteit en commercie

Japanners gaan heel pragmatisch om met hun religie. De geboorte van een kind viert men meestal in een shinto schrijn, terwijl de begrafenis bij voorkeur in een boeddhistische tempel plaatsvindt. Behalve dat de religies onderling vermengd zijn, weten priesters en monniken spiritualiteit en commercie uitstekend te combineren. Behalve dat Japanners druk zijn met hun religie, hebben ze veel aandacht voor goed en gezond eten. Het Japanse menu bestaat vooral uit groenten en vis die zo vers mogelijk worden gegeten. Daarbij dient het eten smaakvol te worden opgediend.

Hiroshima en Fukushima

Om de gevolgen van de atoombom op Hiroshima in herinnering te houden, maken veel kinderen een schoolreisje naar de plek des onheils en laten daar als eerbetoon slingers met kraanvogels achter. Voor de nabestaanden en vele anderen is het volgens Japan-kenner Diederik Plas moeilijk te vatten dat de huidige regering van Japan er zo op gebrand is om de kerncentrale van Fuskushima ook na de ramp in 2011 open te houden.

Bijzondere reisreportages

Tot slot bevat deze uitgave enkele bijzondere reisreportages. Benieuwd hoe ver Japanners in hun dierenliefde gaan, bezoekt Greetje Beekman een hondenwinkel in Tokio. Caroline van Ommeren loopt de befaamde postroute tussen Magome en Tsumago en waant zich even in het Japan van feodale heersers en samoerai krijgers. En om wat meer grip op de miljoenenstad Tokio te krijgen, laat samensteller Kees van Teeffelen zich ter plekke rondleiden door enkele enthousiaste locals.

TE GAST IN Japan, 2e druk geheel vernieuwde druk, 2014, 80 p., ISBN 978 94 6016 0509. Prijs € 8,95.
Uitgever: Informatie Verre Reizen te Nijmegen.
Samenstelling en redactie: Kees van Teeffelen. Met bijdragen van Mirjam van den Berg, Caroline van Ommeren, Diederik Plas, Greetje Beekman en Tertia Wiedenhof. Verkrijgbaar in (reis)boekhandel of via www.tegastin.nl. De online-uitgave (prijs € 4,99) is via de TE GAST IN-website beschikbaar.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *