Shadow

Regels voor reizen met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika aangescherpt

Ga je met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika? Let dan goed op, want de douaneregels voor reizen met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika zijn aangescherpt.

Zuid Afrika toerisme giraffen
©South African Tourism

Het Zuid-Afrikaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten met ingang van 26 mei 2014 aangescherpt. Een belangrijk onderdeel van deze wetswijziging is de nieuwe plicht voor reizende ouders met minderjarige kinderen om in het bezit te zijn van een origineel geboorteakte van hun kind(eren).

Het ministerie heeft de ingangsdatum van deze wetswijziging echter verschoven naar 1 oktober 2014.

Zuid-Afrika eist geboorteakte voor minderjarige kinderen

Volgens immigratiewet 6(12)(a) moeten ouders die met hun minderjarige kinderen willen reizen in het bezit zijn van een origineel geboortecertificaat van hun kind, waarop de gegevens van de ouders zijn vermeld. Het betreft hier niet het gemeentelijke uittreksel, maar de officiële geboorteakte. Deze wetswijziging is ingevoerd om kinderhandel en kinderontvoeringen tegen te gaan en gaat in op 1 oktober 2014.

Met minderjarige kinderen naar Zuid-Afrika op vakantie

Tot eind september mogen gezinnen met minderjarige kinderen nog zonder origineel geboorteakte reizen. Dit betekent dat de gezinnen die nog geen maatregelen hebben getroffen met betrekking tot de wetsherzieningen van 2007 en 2011 en de nieuwe immigratieregels nog de mogelijkheid krijgen om op vakantie te gaan met hun kinderen.

Het advies is om voldoende tijd de nemen voor de aanvraag van de akte en niet te lang te wachten met het starten van de procedure.

Sharing is caring!