Oslo gastheer van EuroPride 2014

Geplaatst door Redactie op 12 mei 2014 om 14:12 in de categorie Beurzen en evenementen

osloNog altijd staan de mensenrechten van LHBT’s, in de volksmond ook wel homorechten genoemd, in diverse Europese landen sterk onder druk. Oslo neemt deze zomer daarom het heft in eigen hand en zet het recht van de mens weer op de internationale agenda met de organisatie van EuroPride 2014. Het jaarlijkse ‘LHBT’ (lesbi-, homo-, bi-, transgender-)festival van Europa vindt plaats van 20 tot 29 juni. 

Nationaal jubileum

Het is geen toeval dat het Europese festival dit jaar plaatsvindt in Noorwegen. Het Scandinavische land viert in 2014 het tweehonderdjarig bestaan van haar nationale grondwet, waarin het belang van gelijke mensenrechten centraal staat. “Wie Oslo bezoekt, ervaart een van de meest gemoedelijke en veilige hoofdsteden van de wereld. We noemen onze stad ook wel OXLO, Oslo Extra Large,” zegt Olso Pride’s voorzitter Stein Runar Østigaard. Hoofdpartners Amnesty International en The Nobel Peace Centre liegen er niet om: dit jaar staan mensenrechten extra hoog in het vaandel. De Noren pakken het spectaculair aan met een recordbrekende EuroPride-parade en een groter en verbeterd Pride Park op het stadsplein van Oslo, compleet met pionierend Pride House.

Recordaantal bezoekers

De online belangstelling voor het evenement is gigantisch, rapporteert Oslo Pride.  Extra grote belangstelling blijkt te komen vanuit de landen Duitsland, Spanje, Italië, Groot Brittannië, Zweden, Frankrijk, Nederland en de V.S.“Ons jaarlijkse nationale Pride-festival genaamd ‘Skeive dager’ werd vorig jaar door zo’n 44.000 mensen bezocht. Wegens grote interesse in EuroPride 2014 tot nu toe, verwachten we dit jaar een recordaantal bezoekers,” aldus Østigaard.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.