Shadow

Op vakantie naar Engeland en de Brexit

Brexit of geen Brexit, Engeland en het Verenigd Koninkrijk blijven natuurlijk fantastische bestemmingen om op vakantie te gaan. Maar waar moet je rekening mee houden als je rond de Brexit op vakantie naar Engeland gaat.

In het Lagerhuis wordt nog driftig gedebatteerd over de Brexit. Dat hoeft een vakantie in Engeland niet in de weg te staan. © Nico van Dijk/Reisprofs.nl
In het Lagerhuis wordt nog driftig gedebatteerd over de Brexit. Dat hoeft een vakantie in Engeland niet in de weg te staan. © Nico van Dijk/Reisprofs.nl

Een harde, een zachte of misschien wel helemaal geen Brexit. Parlementsvoorzitter John Bercow zal nog heel wat keren zijn befaamde ‘Order, Ordaaaaaah’ door het Lagerhuis schallen voordat duidelijk wordt hoe de Britten verder willen met de EU. Nu circuleert de datum van 30 juni als de deadline waarop de Britten met of zonder ‘deal’ uit de EU stappen. Dat is dus precies een week voordat de scholen in Nederland in de regio zuid zomervakantie krijgen. Wat als je nou net in die periode op vakantie naar Engeland gaat?

Het antwoord op die vraag hangt af van de vraag of het een Brexit met of zonder deal wordt. Als er wel een deal komt, blijven de huidige regels voor vrij verkeer van personen tot 1 januari 2021 bestaan. Dat betekent dus dat Nederlanders vrij kunnen reizen naar het Verenigd Koninkrijk, al moet je natuurlijk wel je paspoort of id-kaart meenemen. Nederlandse rijbewijzen blijven gewoon geldig. En ook de bestaande regels voor het meenemen van huisdieren blijven tot die datum van kracht. Pas op 1 januari 2021 komt er een einde aan die overgangstermijn. Over wat er na die overgangstermijn gaat gebeuren, moet nog onderhandeld worden.

Ga lekker op vakantie in Engeland. Boek een aanbieding bij onder meer HouseOfBritain, BBI Travel of ga naar een van de vakantieparken van Landal in het Verenigd Koninkrijk. En laat je door de Brexit ook niet afhouden van een stedentrip naar Londen. Ook bij zakenreizigers blijft Londen de favoriete Europese bestemming.

Op vakantie bij een No-deal Brexit

Ook als je bij een no deal-brexit op vakantie naar Engeland gaat, blijven een paar dingen hetzelfde. Zo kun je gewoon op vertoon van je paspoort en id-kaart naar Engeland en mag je er met een Nederlands rijbewijs een auto huren of met je eigen auto rondrijden. Dus ook met een no-deal Brexit mag je met een EU-passpoort drie maanden in het Verenigd Koninkrijk blijven, zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. En vliegtuigen blijven vliegen, de Eurostar blijft naar Londen rijden en veerboten blijven varen.

Wat verandert er wel bij een harde Brexit?

Een paar dingen veranderen wel  bij een harde Brexit. Allereerst is het belangrijk om te weten dat de European Health Insurance Card (EHIC) niet meer geldig is in het Verenigd Koninkrijk. De EHIC is een soort Europese zorgverzekeringspas. Die staat soms op de achterkant van je Nederlandse zorgpas. Als dat niet het geval is, kun je die EHIC gratis aanvragen.

Wat ook verandert, is je telefoonrekening van je smartphone. Bij een no-deal Brexit vervallen de huidige afspraken over EU-roamingkosten met het Verenigd Koninkrijk.

Verder komen er grenscontroles. Hou dus rekening met langere wachttijden als je een vliegtuig, trein of veerboot moet halen.

Huisdieren en voedsel meenemen

En die douanebeambten aan beide zijden van de Noordzee kunnen strengere regels hanteren voor het meenemen van huisdieren, maar ook voor dierlijke of plantaardig goederen en voedsel. Het is nog onduidelijk of er een bloedtest voor dieren moet komen in verband met rabies. Op de site van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit staat een overzicht van regels met betrekking tot het meenemen van huisdieren na de Brexit. En lees ook even welke hondenverzekering vaccinaties en het chippen van je hond vergoeden.

Ook mag je bij terugkeer in Nederland maar een beperkte hoeveelheid tabak en alcohol meenemen. Lees meer daarover op de website van de Douane of download hun app.

Een uitgebreid en actueel overzicht met vragen en antwoorden over de Brexit en de gevolgen daarvoor voor reizen en vakanties in Engeland staat op rijksoverheid.nl.

Sharing is caring!