Shadow

Noorbeek en omgeving beloond met predicaat ‘íconisch landschap’

April 2018 kreeg de omgeving van Noorbeek het predicaat ‘iconisch landschap’. De Vereniging van het Nederlands Cultuurlandschap-VNC- kwalificeert het landschap rond het kerkdorp Noorbeek van bovengemiddelde schoonheid. Twee borden bij de belangrijkste toegangswegen geven aan dat u een bijzonder gebied binnenrijdt. Niet alleen landschappelijk gezien is het onderscheidend ook heeft de omgeving streekeigen gewoonten en tradities door de jaren heen weten te behouden. Anderhalf jaar geleden opende hier het vakantiepark Landal De Waufsberg, een levensgrote muurschildering op de gasterij Henry VIII bij de receptie verwijst naar de eeuwenoude traditie van het ‘den halen’.

Tekst en foto’s: Frits van Wolveren

Icoonlandschap Noorbeek © Frits van Wolveren
Icoonlandschap Noorbeek © Frits van Wolveren

In het bekende natuurprogramma ‘Vroeger Vogels’ gaf het VNC nader toelichting op deze nieuwe award. De streek ontving op 14 april als eerste deze eervolle vermelding omdat het één van de mooiste gebieden van ons land is waar nog veel landschapselementen in tact zijn gebleven zoals kronkelige wegen, holle wegen, graften, hagen en andere essentiële elementen van flora en fauna. Langs de hollewegen staan op kruispunten ‘veldkruizen’ die versiert zijn met ronde kransen.

Stimulans en beloning

Het predicaat ‘iconisch landschap’ is op te vatten als een beloning, maar kan ook gezien worden als stimulans voor de inrichting van een gebied. Het begrip icoon heeft in haar oerbetekenis een religieuze achtergrond: voorstellingen of afbeeldingen van Christus, onder andere schilderijen op hout. Later heeft het de betekenis van ‘gelijkenis’ gekregen. We kunnen zeggen een ‘iconisch landschap’ is voorbeeldig. Alle elementen zijn met elkaar in harmonie. Het dorp Noorbeek ontleent haar naam aan het beekje dat hier ooit stroomde. Eén van de kleurrijke tradities is ‘het den-halen’. Het vindt in de zaterdag na Pasen plaats. Ongehuwde jongens slepen een door de priester gezegende den uit het Bovenste Bos en vervoeren die op een kar met tientallen versierde paarden. Ze zetten deze den rechtop tegen de kapel van Sint-Brigida middenin het dorp. Het is een traditie die in meerdere dorpen in de streek in ere wordt gehouden, zoals de mei-den van Banholt. De Gerlachus-den die voor de kerk staat, wordt al sinds 1881 op Pinksterzaterdag geplant. Ook hier zijn het ongetrouwde mannen die met mooie versierde

Icoonlandschap Noorbeek © Frits van Wolveren
© Frits van Wolveren

trekpaarden deze den vervoeren vanuit de bossen bij Epen.

Iconisch landschap met vakwerkboerderijen

Tradities vinden eveneens terug in de vakwerkhuizen met balkconstructies en leem. Ze werden hier 200 jaar geleden veelvuldig gebouwd. Talloze vakwerkboerderijen zijn er nog van over. Veelal zijn ze nu in gebruik als appartementencomplex of bed & breakfest. Vanaf de terrascamping ‘Grensheuvel Natuurlijk Limburg’ is goed te zien waarom de omgeving de landschappelijke award kreeg. Het dorp is omsloten door heuvels begroeid met hagen, appelbomen, weiden, meidoorns en enkele wijngaarden. Eigenaar Paul Wimmers: “Dagelijks rijd ik door het dorp en kom tot de conclusie dat het veel minder toeristisch is als het gebied dat er achter ligt zoals de omgeving van Slenaken en Epen. Noorbeek ligt in een nog onbekend dal. Met name voor wandelaars en fietsers heeft de omgeving veel moois te bieden”.

Overnachten

Najaar 2017 opende Landal GreenParks op 2 kilometer van Noorbeek het vakantiepark Domein Waufsberg. Met 62 bungalows, een restaurant, receptie en parkshop, op een oppervlakte van 4,4 ha. Is het een relatief klein park. Echter de kwaliteit van de ligging, de onderscheidende natuur, maken het tot een bijzondere parel van Zuid-Limburg. De centrumvoorzieningen zijn ondergebracht in een karakteristieke Limburgse carré-boerderij. De vakantievilla’s zijn deels uitgevoerd met’ een ‘vakwerkuitstraling van schuinen houten balken en ‘leem’ en liggen harmonisch in het landschap. Bij de entree herinnert een grote muurschildering aan de traditie van “Den Halen”. Het gehele complex heeft de duurzaamheidserkenning “GreenKey-Gold” gekregen.

Wandelen en e-biken

De omgeving rond Noorbeek leent zich bijzonder goed voor wandelingen en fietstochten. Wielrenners kennen de streek vanwege de bekende Amstel-Goldrace. Wandelaars kunnen hun hart op halen door de route door het beekdal van de Noor. E-bikes kunnen gehuurd worden bij het Domein Waufsberg. Hier zijn ook fiets- en wandelkaarten verkrijgbaar. Noorbeek is aangesloten op het bekende fietsknooppunten netwerk.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *