Shadow

Monnickendammer Visdagen zetten Monnickendam op de kaart

Monnickendammer visdagenDit jaar vindt voor de eerste keer de Monnickendammer Visdagen plaats. Tijdens de vakantieperiode wordt op zes vrijdagen het visroken gedemonstreerd. De eerste Monnickendammer Visdag is op 10 juli, de laatste op 14 augustus.

Het visroken gebeurt door een aantal rokers op een plek buiten langs de historische binnenhaven. Bezoekers kunnen de gerookte vis proeven. Een rokerij die al enige tijd niet meer gebruikt wordt, zal dit jaar voor de Visdagen weer in het leven geroepen.

Rond de haven worden naast het visroken, andere ambachtelijke beroepen gedemonstreerd die een relatie met visroken hebben (zoals visnetten boeten en manden maken). Bezoekers krijgen met informatieborden, uitvergrootte foto’s en videomateriaal informatie over het visroken en de geschiedenis van Monnickendam.

Visrokerij Monnickendam

De stad Monnickendam trok in de jaren ‘60 en ‘70 veel meer bezoekers uit binnen- en buitenland dan tegenwoordig. Hoewel de laatste tijd weer een stijgende trend te zien is, bestaat het potentieel tot meer groei. Een goede mogelijkheid om Monnickendam weer op de kaart te krijgen, is de stad te promoten als visrokerij stad. Monnickendam kende vroeger meer dan 30 traditionele visrokerijen. Het jaarlijkse palingroken bij de Jan Haring Race in juli is een succes omdat het aansluit bij deze historie en trekt jaarlijks veel bezoekers. De “Monnickendammer Visdagen” borduren voort op deze formule.

Compleet programma Visdagen Monnickendam

Stichting Promotie Waterland (SPW) verzorgt een groot deel van de promotie van het evenement. Plaatselijke acteurs voeren acts op die in het teken staan van de vishandel en verwerking. De Vereniging Oud Monnickendam zal De Stegh (de voormalige visafslag) deze zomer in gebruik nemen. Ook dit pand zal dit jaar ingericht worden als museum en de daaropvolgende jaren als authentieke visafslag. Een combinatie wordt gezocht met de rondleidingen die de vereniging in de zomermaanden op vrijdag verzorgt. Waterlandsmuseum de Speeltoren heeft een aparte tentoonstelling ingericht voor de geschiedenis van de visrokerij van Monnickendam en zal met een speciale actie dit deel promoten. Op een kleine streekmarkt kunnen typische Hollandse producten zoals kaas, brood en worst geproefd worden.

Monnickendammer visdagen nu al in de prijzen

Dat het project niet onopgemerkt is gebleven blijkt uit de medewerking die de organisatie van alle kanten krijgt en de spontante initiatieven die ontstaan om van de reeks evenementen een succes te maken. Zo gaat vervoersbedrijf EBS de Monnickendammer Visdagen gratis promoten en vertrekt de Bruine Vloot met een speciaal arrangement vanuit Amsterdam naar Monnickendam. De gemeente Waterland heeft een bedrag ter stimulering geschonken en onlangs heeft het project een prijs van de Provincie Noord-Holland ontvangen, vanuit het Toeristisch Promotiebudget Noord-Holland. Deze prijs is toegekend omdat de “Monnickendammer Visdagen” volgens hen één van de meest innovatieve en kansrijke projecten op het gebied van toerisme en cultuur is. Ook veel ondernemers ondersteunen het idee en sponsoren het evenement.

Sharing is caring!