Shadow

Maar liefst 35 procent minder cruiseschepen naar Amsterdam door belastingmaatregel

De Passenger Terminal Amsterdam (PTA) verwacht dit jaar circa 35 procent minder cruisepassagiers te ontvangen. Reden is de invoering van een toeristenbelasting van 8 euro per cruisepassagier. Daardoor hebben zestig cruiseschepen niet langer in Amsterdam aangelegd.

Passenger Terminal Amsterdam © Reisprofs.nl/Nico van Dijk
Passenger Terminal Amsterdam © Reisprofs.nl/Nico van Dijk

Na het recordjaar 2018 met 184 cruiseschepen die Amsterdam aandeden, ziet 2019 er voor de Passenger Terminal Amsterdam er een stuk slechter uit. Dit jaar komen er 118 schepen naar Amsterdam. Dat komt doordat er als gevolg van de toeristenbelasting die sinds 1 januari ook door cruisepassagiers vanaf twee jaar betaald moet worden.

Omdat cruisevakanties vaak een tot twee jaar tevoren geboekt worden, konden cruisemaatschappijen die 8 euro per passagier per 24 uur niet meer doorberekenen aan hun klanten. En dus zouden ze de belasting dan uit eigen zak moeten betalen. En omdat cruiseschepen die Amsterdam aan doen al snel tussen de 2000 en 3000 passagiers aan boord hebben, zou dat er voor sommige cruisemaatschappijen flink in hakken. Diverse rederijen besloten daarop hun schepen niet in Amsterdam, maar in IJmuiden of Rotterdam aan te laten meren.

Minder cruisepassagiers in de Passenger Terminal

Het gevolg is dat Amsterdam dit jaar zestig cruiseschepen minder in de Passenger Terminal Amsterdam ziet afmeren, laat PTA-directeur Dick de Graaff desgevraagd aan Decruisegids.nl weten. Uitgedrukt in passagiersaantallen komt dat neer op zo’n 150.000 passagiers. Dat wil niet zeggen dat Amsterdam 150.000 toeristen is misgelopen. Veel cruisereizigers zijn alsnog per touringcar van IJmuiden en Rotterdam naar Amsterdam gegaan.

Lees het hele verhaal op Decruisegids.nl

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *