Shadow

Landal-dochter Dayz Resorts biedt vier seizoenen unieke ervaringen in Denemarken

Dayz Resorts SeawestMet de recente aankoop van Dayz Resorts, marktleider in vakantieparken in Denemarken, heeft Landal GreenParks in één klap een stevige positie in Scandinavië verworven. Wat hebben de Dayz Resorts de Nederlandse vakantieganger te bieden? Veel zo blijkt tijdens een bezoek, heel veel zelfs.

Tekst en foto’s Nico van Dijk

De Dayz Resorts, die sinds 2017 verder gaan onder de naam Landal Denemarken, bestaan uit vijf vakantieparken in het Deense Jutland. De vijf parken waren grotendeels in handen van het Deense echtpaar Marianne en Bjarne Bøgh Jensen dat in juli 2016 hun aandelen aan Landal heeft verkocht. De parken Dayz Seawest in West-Jutland, Dayz Søhøjlandet bij Silkeborg en Dayz Rønbjerg in het noorden, waren hun volledige eigendom. Voor de andere twee Dayz-parken, Ebeltoft en Grønhøj, deed het bedrijf van het echtpaar alleen de marketing en de exploitatie, zoals Landal ook bij een groot deel van haar parken doet.

Genieten van het leven

Dayz Resorts Bjarne Hogh
Parkmanager Bjarne Høgh met mascotte Funny

“We zijn erg blij met Landal”, zegt Bjarne Høgh, de ‘centerchef’ oftewel parkmanager van Dayz Seawest, uit de grond van zijn hart. “We hopen nu nog meer Nederlandse en Duitse gasten te trekken dan we nu al doen. In het hoogseizoen is Denemarken onze belangrijkste markt, maar direct daarna komen de Nederlanders en Duitsers. Nederlanders en Denen hebben veel met elkaar gemeen. We hebben dezelfde mentaliteit, een open instelling, dezelfde humor, we willen van het leven genieten.” Het personeel wordt er op getraind om gasten ook in het Engels en Duits te woord te staan..

Omgekeerd hoopt Landal meer Scandinavische gasten te trekken naar haar vakantieparken in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Hongarije en Tsjechië. Sinds 2017 gaan de parken verder onder de naam Landal Denemarken. Boeken kan inmiddels via de site van Landal.

Vier-seizoenen vakantieparken met waterparadijs

De parken van Landal Denemarken zijn echte vier-seizoenen vakantieparken, die vijftig weken per jaar open zijn. “We onderscheiden ons van de concurrenten door onze grote waterparadijzen. Dat willen Denen en Noren graag”, aldus Høgh, die sinds mei 2016 bij Dayz in dienst is.

Het waterparadijs in Landal Seawest omvat onder andere een golfslagbad, twee grote glijbanen (de volledig verduisterde Black Hole en de Magic Eye waar je op een grote band naar beneden roetsjt), een rustige glijbaan voor kleinere kinderen en een waterstroom.

Veel indoor-faciliteiten

Het aquacentrum is ondergebracht in een enorme, grotendeels glazen hal die de spil van het park vormt en waar het daglicht aan alle kanten binnenstroomt. Rondom het centrale plein in de hal zijn de vele indoor-faciliteiten te vinden, zoals een bowlingcentrum met speelautomaten en bar die tot laat geopend is, een 12-holes minigolf, het indoor klimparadijs voor kinderen Funnyland, een grote sporthal met badmintonvelden (badminton is in Denemarken een volkssport), een fitnessruimte en een wellness-centrum.

Een sportcafé, een steakhouse & pizzeria, een American diner annex café, een ijsbar en een restaurant op de eerste verdieping waar je op sommige dagen al vanaf acht uur ’s ochtend terecht kunt (handig voor een vertrekkersontbijt) zorgen er voor dat je geen dag zelf hoeft te koken. Wil je dat toch, dan kun je flink inslaan in de uitstekend gesorteerde supermarkt/parkshop. Alle faciliteiten zijn toegankelijk met rolstoelen en kinderwagens. Buiten naast de hal bij het meer ligt een grote speeltuin met schommels en springkussens. Je kunt er dus in elk jaargetijde en weertype prima vakantie vieren.

Unieke ervaring, ook voor kinderen

“We willen onze gasten een unieke ervaring en een uitstekende service bieden”, zegt parkmanager Høgh. Zo krijgen kinderen elke dag een ander animatieprogramma geboden. inclusief cursussen waarbij ze ook nog een diploma krijgen. “We nemen ze mee op excursie in de buurt, zodat ze wat over de natuur leren en we gaan vissen hier in het meer.” Het activiteitenaanbod wisselt vier tot vijf keer per jaar. ”In de voorjaarsvakantie bieden we een ander programma dan in de herfstvakantie. Het zijn altijd combinaties van indoor- en outdoor-activiteiten.”

Volop activiteiten in Jutland

Maar ook buiten het park is meer dan genoeg te beleven. Dayz Seawest ligt op tien filevrije autominuten van het schitterende Hoestrup-strand, waar je kilometerslange en zelfs in het hoogseizoen super rustige stranden vindt. Legoland Billund ligt op een uurtje rijden. En op een kwartiertje rijden ligt Borkhavn aan de Ringkobing Fjord, een echte hotspot voor windsurfers en kiters. Het immense meer is aan die kant net iets meer dan kniediep dus je stapt heel makkelijk op je plank. Je auto kunt je gratis aan de waterkant parkeren. Ook het WOW-klimpark en het vikingstadje Ribe (het oudste stadje van Scandinavië) zijn niet ver weg.

Uitvalsbasis voor uitstapjes

“We hebben een prachtig park met veel activiteiten, dat een geweldige uitvalsbasis vormt om attracties te bezoeken. Je kunt hier telkens terug komen en toch weer steeds wat nieuws ontdekken.” Die formule slaat aan, want veel van de gasten zijn terugkeerders, aldus Høgh. Toch wil hij het activiteitenaanbod naar een hoger plan tillen met bijvoorbeeld meer entertainment rond het meer naast de speeltuin. “We hebben nu bijvoorbeeld goochelaars, yoga-workshops en slangenbezweerders, maar ik wil het hier gezelliger maken. Hier buiten zijn nog mogelijkheden voor sportactiviteiten zoals waterfietsen op het meer, buitenzwemmen en entertainment.”

Vakantiehuizen in Dayz Seawest

Dayz Seawest, dat sinds 2017 Landal Seawest heet, telt 297 vakantiehuizen en is een van de grotere Dayz-parken. Aan de linker zijde van het park is nog ruimte voor een beperkte uitbreiding. Als al die 297 huizen vol bezet zijn, lopen er ongeveer 1600 vakantiegangers in het park rond. De meeste andere Dayz Resorts zijn met 200 vakantiehuizen iets kleiner, maar hebben wel min of meer dezelfde faciliteiten.

Alle appartementen zijn particulier eigendom en naar de persoonlijke smaak van de eigenaar ingericht. Zijn dus persoonlijk ingericht. ‘Ons’ appartement beschikte over een wasmachine plus wasdroger in de badkamer, een tv met dvd-speler, een aantal dvd’s en twee grote bakken met duploblokken.

Er zijn vier typen huizen: de Seawest 100 meet 84 vierkante meter en biedt plaats aan zes plus 2 personen. de Seawest 90 is met 78 vierkante meter iets kleiner, maar biedt eveneens plek aan zes plus twee personen. de Skippershuse meet 68 vierkante meter over twee verdiepingen en is groot genoeg voor 4  + 2 personen. de Fiskerhuse biedt 54 vierkante meter, genoeg voor eveneens 4 + 2 personen. De Seawest 100 en 90 beschikken over een jacuzzi.

Bekijk de fotogalerij van Landal SeaWest.

  • Dayz SeaWest, type Seawest-vakantiehuizen

Sharing is caring!