Shadow

Frankfurt beleven – wat kun je in 2019 verwachten?

Frankfurt, de bruisende metropool aan de Main, heeft in ieder seizoen veel te bieden en lokt ook in 2019 met vrolijke feesten, interessante exposities en indrukwekkende sportevenementen. Frankfurt heeft een van de veelzijdigste en dichtste museumlandschappen van Duitsland. Alleen op de Frankfurter museumoever bevinden zich al 13 musea vlak bij de rivier en in de verdere omgeving liggen er minstens nog eens zoveel. 

Screenshot website Frankfurt

Ook in 2019 kunnen kunstliefhebbers en andere belangstellenden zich weer verheugen op prachtige highlights.

Zo is er in het Städel Museum de expositie ‘Van Gogh en Duitsland’ te zien (van 23 oktober 2019 tot 16 februari 2020). De nieuwbouw van het Historisch museum biedt allerlei attracties: een blik in de sneeuwbol toont allerlei dingen die kenmerkend zijn voor Frankfurt.
Ook de bodemvondst ‘Stauferhafen’ tussen het entreegebouw en de historische Saalhof is zeer indrukwekkend. Daarnaast komen bezoekers aan de thematentoonstelling ‘Hoe wonen de mensen’ (16 mei tot 15 september 2019) meer te weten over de huidige en toekomstige woonomstandigheden in steden.

Een ander highlight is de herbouwde oude binnenstad met een geslaagde mix van gereconstrueerde en nieuwe gebouwen. Een scala aan winkels, cafés, musea en pleinen is hier het bezoeken meer dan waard. Wie zich nog verder in de materie wil verdiepen, is in het Duitse Architectuurmuseum op het juiste adres. Daar is nog tot 10 februari 2019 de expositie ‘De steeds weer nieuwe oude binnenstad. Bouwen tussen dom en Römerberg sinds 1900’ te zien. Het Duitse architectuurmuseum richt zich daarnaast, in het jaar van het Bauhaus-jubileum, op de architectuur van het Nieuwe Frankfurt in de expositie ‘Nieuwe mens, nieuwe woning’ (23 maart tot zomer 2019).

Feesten en volksfeesten

Frankfurter levensvreugde, Frankfurter specialiteiten en Frankfurter tradities beleeft men het best op een van de volksfeesten.
Wie echt van tradities houdt, mag de zogeheten Wäldchestag niet missen: ieder jaar tijdens Pinksteren trekken jong en oud het stadsbos in om daar de Frankfurter ‘nationale feestdag’ uitbundig te vieren. Bezoekers kunnen relaxen op de vele terrasjes, zich uitleven op de kermis of luisteren naar livemuziek (8 tot 11 juni 2019).
Een feest vol smaaksensaties, met een internationaal culinair aanbod en muziek die varieert van jazz tot popmuziek, is het Opernplatzfest. Vooral op een zoele zomeravond, wanneer de gevel van het voormalige operagebouw prachtig wordt verlicht, is de sfeer betoverend (26 juni tot 5 juli 2019).

Sportliefhebbers moedigen graag de sporters aan die meedoen aan de zwaarste wedstrijd ter wereld: 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en een hele marathon tot slot – het IRONMAN European Championship staat op 14 juli 2019 garant voor topprestaties in een adembenemend decor met een unieke sfeer. Zeer indrukwekkend is de grandioze finish op de Frankfurter Römerberg, waar duizenden toeschouwers de sporters toejuichen.
In het hart van de stad wordt de Frankfurter nationale drank uitbundig gevierd tijdens het Appelwijnfestival: dat kan traditioneel met een goed glas wijn, als trendy mixdrankje, maar ook als zomercocktail. Daarbij worden heerlijke regionale specialiteiten aangeboden (9 tot 18 augustus 2019).
Het Museumoeverfeest is een van de grootste kunst- en cultuurfestivals van Europa. Zoals ieder jaar in het laatste weekend van augustus zijn de musea ook van 23 tot 25 augustus 2019 tot ’s avonds laat geopend. Bij de vele stands langs de museumoever zijn kunstnijverheidsproducten en accessoires te koop en ook is er entertainment in de vorm van een afwisselend podiumprogramma. Voor de inwendige mens zijn er culinaire heerlijkheden uit de hele wereld.

In de nazomer presenteren de Rheingauer wijnboeren in de zogeheten Freßgass’ meer dan 600 soorten wijn en sekt. Het aanbod op de Rheingauer wijnmarkt varieert van de allerbeste wijnen tot lichte en sprankelende zomerwijnen. Behalve de in de Rheingau veel gemaakte riesling worden er ook wijnen geserveerd die zijn gemaakt van andere druivensoorten. Op de Rheingauer wijnmarkt kan men ook de Frankfurter wijnkoningin ontmoeten, die de Frankfurter stadswijn presenteert (28 augustus tot 6 september 2019).
Aan het eind van het jaar vindt van oudsher de Frankfurter kerstmarkt plaats, een van de oudste en grootste kerstmarkten van Duitsland. De oude binnenstad is dan prachtig verlicht in kerstsfeer en meer dan 200 stands wachten erop ontdekt te worden. Op het podium op de Römerberg worden allerlei adventsconcerten gegeven en het bekende torenblazen vanaf de trans van de Sint Nikolaaskerk is een geliefd tussenspel (25 november tot 22 december 2019).

Meer informatie op:  #visitfrankfurt en  frankfurt-tourismus.de

2.5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *