Shadow

Curacao in actie tegen Chikungunya mug

Curaca Jan ThielbaaiSinds enkele maanden is de Chikungunya mug aanwezig in het Caribisch gebied, zo ook op Curaçao. Chikungunya lijkt op dengue/knokkelkoorts en is begin 2014 uitgebroken in het Caribisch gebied. Het is een hele vervelende griep waarbij je naast koorts ook pijn je in gewrichten krijgt. Het enige dat werkt is rust en paracetamol.

De overheid van Curaçao is een campagne gestart om mensen bewust te maken van de risico’s van de mug en voert een controle- en preventieprogramma in. Zo zijn 55.000 brochures en flyers over deze ziekte uitgedeeld en is een gratis informatielijn (9345) in het leven heeft geroepen.

Preventief spuiten

Daarnaast heeft Curaçao een aantal preventieve maatregelen genomen om de verspreiding van Chikungunya tegen te gaan. De maatregelen bestaan uit het preventief spuiten in gebieden (door mensen in verschillende sectoren), het informeren van lokale gemeenschappen hoe broedplaatsen van muggen moeten worden vernietigd en hoe stilstaand water dat muggen aantrekt kan worden verwijderd. Daarnaast worden hotelpartners gevoed met informatie en middelen over hoe de muggen kunnen worden bestreden.

De belangrijkste maatregel voor preventie is voorkómen dat de mug kan bijten door het dragen van bedekkende kleding. De onbedekte huid moet ingesmeerd worden met muggenwerend middel dat DEET bevat. Slapen onder een (met muggenwerende vloeistof geïmpregneerd) muskietennet wordt ook aangeraden.

Vakanties naar Curacao kunnen geboekt worden bij onder meer Arke, KLM en Corendon.

Sharing is caring!