Shadow

Voorbereiden op een roadtrip door Europa

Ben je van plan om een roadtrip door Europa te maken? Dan moet je met een aantal dingen rekening houden. Je auto moet verzekerd zijn, en je auto van tevoren goed na laten kijken is ook geen overbodige luxe. Je wil tenslotte niet dat je onderweg voor problemen komt te staan, zoals een kapotte airco in het midden van de bloedhete zomer. 

De autoverzekering

Roadtrip@overstappen

In Nederland is het hebben van een autoverzekering verplicht. Hoeveel je hiervoor betaalt is afhankelijk van je leeftijd, de waarde van je wagen en je rijervaring. Ook zijn er meerdere mogelijkheden, van een minimale WA-verzekering tot een volledig casco. Het heeft zeer zeker zin om verzekeringen te vergelijken voordat je op reis gaat met je auto. Je kan je autoverzekering vergelijken op verschillende vergelijkingswebsites. Kijk goed wat de voorwaarden voor het rijden in het buitenland zijn, dit kan soms per verzekeraar en per land afwijken.

Schade in het buitenland

Een schadegeval in het buitenland verschilt niet zoveel als een schadegeval in Nederland. Het enige dat belangrijk is dat je verzekering geldt in het land waarin je schade krijgt. Sommige landen, zoals Cyprus en Servie, sluiten bepaalde gebieden uit. Op de groene kaart is makkelijk te zien welke landen wel en niet verzekerd zijn. Ongedekte landen zijn doorgestreept.

Groene kaart

De groene kaart is een document dat je krijgt wanneer je een autoverzekering afsluit. Met deze kaart kan je zowel in binnen- als in buitenland aantonen dat je verzekerd bent. Ook staan er handige telefoonnummers op en welke landen niet gedekt zijn. Verzekeraars kunnen onderling makkelijk gegevens uitwisselen wanneer het nummer op de groene kaart gedeeld wordt met de tegenpartij. In Nederland is het niet verplicht om de groene kaart bij je te hebben, maar in Turkije wel. Let dus goed op waar je heen gaat. Zorg er ook voor dat je een Europees schadeformulier bij je hebt en een kopie van je verzekeringspolis. Zo heb je altijd alle gegevens bij de hand. Voor meer informatie over de groene kaart, klik hier.

Gezondheid tijdens je roadtrip

Wanneer je op reis gaat loop je meer kans op een ongeluk dan wanneer je thuis bent. Daarom is het verstandig om een reis- en zorgverzekering te hebben. Spoedeisende hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering, zowel in Nederland als in het buitenland. De overige schade en medische hulp wordt alleen gedekt door een reis- en zorgverzekering. Lees je goed in over de vergoedingen en neem je zorgpas mee. Hierop staat ook een nummer dat je kunt bellen voor medische vragen in het buitenland.

Internationale regels

In elk land gelden er wel andere regels. Niet alleen wat maximumsnelheden betreft, maar ook minder bekende regels. Waar mag je wel en niet stilstaan met een camper? Welke documenten zijn verplicht in het land waar je doorheen reist? Zorg dat je voorbereid bent, en je kunt niet in de problemen raken.  Ga je voor je roadtrip een nieuwe auto kopen en je oude auto verkopen? Vergeet dan niet je oude auto over te schrijven. Je kan je auto overschrijven op diverse mogelijkheden. Waar je ook heen gaat, wat je ook plant, hopelijk heb je veel plezier op je roadtrip en ben je een unieke levenservaring rijker. Fijne vakantie!

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *