Zomerse evenementen in de Duitse grensstreek

Geplaatst door Redactie op 2 juli 2015 om 14:32 in de categorie Beurzen en evenementen

Freilichtbühne_BadBentheim-kleinAlsof mooi weer en een jaloersmakend groen landschap nog niet genoeg zijn, organiseren onze buren net over de grens elke zomer weer unieke evenementen en buitenbelevenissen: smakelijke oogstfeesten, kleurrijke festivals, spraakmakende tentoonstellingen, speelse theaterstukken en oergezellige dorpsdingetjes. Daar houden ze gewoon van. En het fijne is: als toerist of weekendgast voel je je meteen ontzettend welkom.

Grafschaft Bentheim bijvoorbeeld

Zo aangenaam kan een zomerse dag in Bad Bentheim zijn: overdag flaneer je wat door het kuuroord met zijn befaamde burcht en kasteelpark, daarna geniet je van een mooie avond in het openluchttheater: de Freilichtspiele, een begrip in Duitsland. Alleen al de locatie: een knus amfitheater in het woud, op de achtergrond ruisende bomen, boven je schijnt de maan.

Het programma tot eind augustus:
De familievoorstelling ‘Simba, Koning der Dieren’. Over het leeuwenjong Simba, de ‘kroonprins’ die zijn vader moet opvolgen, de dappere en wijze koning Mufasa. Iedereen kent het verhaal van de Disney tekenfilm The Lion King, met de meezinger ‘Hakuma Matata’.
De musical Linie 1. Metrolijn 1 in Berlijn wordt ook wel ‘Oriënt-Express’ genoemd, dankzij de route naar de multiculturele wijk Kreuzberg; onderweg zijn er haltes in stadsdelen met grote sociale verschillen. Nu eens niet de glitter en glamour van de populairste stad van Europa, maar de lotgevallen van heel gewone mensen. In Berlijn zelf al een hit sinds 1986.

Feestelijk en origineel festival: Wasserstadt Nordhorn. In het weekend van 18-19 juli.
De stad aan de Vechte is een weekend lang helemaal feestterrein. De leukste waterlocaties vind je aan de grachten en kanalen waar Nordhorn zo bekend om is, allemaal te bereiken per fiets, wandelend, met de bus en natuurlijk met de boot. Zomaar een hoogtepuntje: de race met zelfgemaakte boten.

Het Osnabrücker Land dan?

poster_GERMANICUS-kleinNet open, nog te zien tot 1 november: de tentoonstelling ‘Ik, Germanicus’ op het historische museumterrein van de Varusslag in Bramsche, Kalkriese, Teutoburger Wald. Inderdaad: de plek van de legendarische Germaanse overwinning op een Romeinse overmacht, zo’n 2000 jaar geleden. Er is nieuws uit archeologische hoek: legerleider Germanicus die graag keizer wilde worden, blijkt een aantal jaren na de nederlaag terug te zijn geweest, met een vloot van 1000 oorlogsschepen, om wraak te nemen en de eigen doden te begraven.
Rond de tijdelijke tentoonstelling ‘ICH GERMANICUS! Feldherr, Priester, Superstar’ zijn er veel extra rondleidingen, ook speciaal voor kinderen.

Hagen, dat is de hoofdstad van de kersen. In de lente betekent dat: betoverende bloesem, in de zomer: een oogstfeest dat zijn weerga niet kent. Met lekker veel live-muziek, een culinaire markt met ‘Slow Food Meile’ en een nostalgische klassiekershow, met prachtige oldtimers. Hagener Kirschfest heet het, in het weekend van 4-5 juli.

Smoke on the Water, dit jaar het thema van het ‘Feest van de 1000 fakkels’ in het kuuroord Bad Laer. Een feeëriek verlichte zomerparty die echt alles mee heeft: parkje aan het meer de Glockensee, knotsgekke wedstrijden (bootraces met zelfgeknutselde vlotten), originele shows (de brandweer tovert een ‘waterorgel’ tevoorschijn) en het muzikale deel van dit niet te missen feest voor het hele gezin. 31 juli – 2 augustus.

Mooi Münsterland

Een extraatje van de toch al zo bijzondere dierentuin Allwetterzoo Münster, wegens groot succes in vorige zomers nu al voor de vijfde keer: het Internationaal StraatartiestenFestival, 4 en 5 juli.
Een vrolijk spektakel met overal waar je kijkt muziek, dans, straattheater, comedy, acrobatiek en jongleursacts. Entree: heb je het kaartje voor de dierentuin eenmaal betaald, dan is het festival gratis.

Nog tot 26 juli is het historische stadje Telgte één groot openluchtmuseum: overal in steegjes en op pleinen, op bankjes en in plantsoenen van de binnenstad kom je reusachtige ‘Alltagsmenschen’ tegen, zeer levensechte, heel erg gewone en toch een tikkeltje grappige figuren van kunstenares Christel Lechner. Er is een dagelijkse rondleiding met gids, vanaf de markt. Wel even van tevoren opgeven bij de VVV.

Het Emsland

Liefhebbers van watersport opgelet. Zin in een relaxed zomerfeestje met live salsamuziek en coole cocktails? Dat kan ook. Het is er allemaal op de ‘Geester Seemeile’ in Lingen, aan de stranden van de Speichersee. Zaterdag 11 en zondag 12 juli. Twee propvolle dagen met Piratenfeest, knallende kanonnen, zeemansliederen, open dagen bij de zeilclub en de diepzeeduikvereniging (uitproberen mag!), wijnterras, vlooienmarkt, Rock ‘n’ Roll op de dijk en Caraïbische klanken op de dansvloer.

De laatste week van juli in het Emsland? Dan zijn er twee kleine pareltjes, die het vakantieleven ietsje leuker maken.
Het Buchweizenblütenfest op 26 juli (concerten, pannenkoeken eten, allemaal ter ere van de boekweit) in Geeste, op het prachtige, 30 ha grote terrein van het plaatselijke Emsland Moormuseum.
Nog geen 30 kilometer van Emmen ligt Haren, aan de Ems. Van 24-26 juli is het er gezellig druk op straat, uit alle kroegen klinkt live muziek. De Harener Musiktage, je moet er ooit geweest zijn.

Kijk voor nog meer leuke evenementen op Geheim over de Grens

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.