Shadow

Wenen wederom meest leefbare stad ter wereld

Amsterdam staat op plaats 12 op de ranglijst van best leefbare wereldsteden, zo blijkt uit het 19e Quality of Living Survey van adviesbureau Mercer. Daarmee is Amsterdam qua leefbaarheid één plek gedaald in de ranking ten opzichte van vorig jaar. Dit komt door de komst van een nieuwe stad op de ranglijst: Basel.

hotelkamerprijzen in Amsterdam

Wie wel eens een stedentrip naar Wenen heeft gemaakt, zal het niet verbazen: Wenen is net als in 2016 de meest leefbare wereldstad. Bagdad blijft de hekkensluiter op plaats 231. Brussel daalde van plaats 21 naar 27. Ook onderzocht Mercer de infrastructuur in wereldsteden: Singapore heeft de beste infrastructuur, Port Au Prince de slechtste. Amsterdam staat op plek 22.

De kwaliteit van leven in West-Europese steden blijft onverminderd de hoogste ter wereld, ondanks politieke en economische beweeglijkheid. Maar liefst 8 steden in de top 10 liggen in West-Europa. Nieuw in de ranglijst is de Zwitserse stad Basel, die meteen de top 10 binnenkomt. De opvallendste veranderingen in de lijst zijn Brussel – die 6 plaatsen daalde naar plek 27, onder andere door de terroristische aanslagen van het afgelopen jaar – en Istanbul – van 122 naar 133. Reden: de ernstige politieke onrust in het land. Praag is met zijn plek 69 opnieuw de best leefbare stad van Centraal- en Oost-Europa en Kiev (174), Tirana (176), en Minsk (198) zijn, net als in 2016, de laagst scorende Europese steden.

Na Wenen volgt nog een stad in Midden-Europa: Zurich, gevolgd door Auckland, München, Vancouver, Düsseldorf, Frankfurt, Genève en Kopenhagen. De top tien word afgesloten met een gedeelde tiende plek voor Sydney en Basel.

Infrastructuur

Mercer bracht voor de volledige Quality of Living ranglijst ook de infrastructuur van wereldsteden in kaart. Net zoals in het overzicht van meest leefbare steden voeren Europese steden ook deze lijst aan, waarbij Duitsland met vier steden in de top 10 aanwezig is. Op nummer 1 staat Singapore, gevolg door Frankfurt en München. Bagdad staat ook in deze lijst onderaan. De score is bepaald op basis van de aanwezigheid van elektriciteit, drinkwater, telefoon- en e-mailservices, openbaar vervoer, de mate van verkeersopstoppingen en het aan bod van internationale vluchten.

Amsterdamse verkeersopstoppingen

Amsterdam scoort op bijna alle punten uitstekend, behalve op de mate van verkeersopstoppingen. Het fileprobleem zorgt ervoor dat de stad op plek 22 in de lijst voor infrastructuur staat. Door dit probleem aan te pakken, zal Amsterdam aantrekkelijker worden voor buitenlandse organisaties. Het succes van buitenlandse opdrachten wordt namelijk beïnvloed door zaken als het gemak van reizen en communicatie, sanitaire normen, persoonlijke veiligheid en de toegang tot openbare diensten. Een goed ontwikkelde infrastructuur kan daarnaast een belangrijk concurrentievoordeel opleveren om multinationals, talent en buitenlandse investeringen aan te trekken”, aldus Van Arenthals.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *