Weer meer Nederlanders op cruisevakantie

Geplaatst door Redactie op 12 maart 2014 om 17:30 in de categorie Algemeen nieuws

cruiseterminal AmsterdamHet aantal Nederlanders dat een cruisevakantie boekt, blijft groeien. In 2013 boekten 114.000 Nederlanders een cruisevakantie. Dat is vier procent meer dan in het voorgaande jaar.Dat meldt Decruisegids.nl op basis van cijfers van brancheorganisatie Clia Nederland. Met de groei in 2013 van 4% in cruise passagiers laat de ontwikkeling van de cruisesector een ander beeld zien dan de totale toeristische markt, die het afgelopen jaar volgens het continue Vakantie Onderzoek van NBTC-NIP te kampen had met een daling van -3%.

Europese cruises populair

Vooral cruises in de Europese wateren waren populair en realiseerden een groei van 23%. Ruim tweederde (68%) van de Nederlandse cruisegangers scheept zich in voor een cruisevakantie in Europa.  Ruim tweederde (68%) van de Nederlandse cruisegangers boekt een cruisevakantie in Europa.

Binnen Europa heeft het vaargebied Middellandse Zee/Zwarte Zee haar positie versterkt en is goed voor 40% van de markt.  Het Caribische gebied leverde vorig jaar zo’n 5% passagiers in, terwijl juist andere verre bestemmingen als Azië, Australië, Zuid-Amerika en wereldcruises fors zijn gegroeid. Bijna de helft van de Nederlandse passagiers is zeven nachten aan boord van het cruiseschip, ruim een kwart gaat 8 tot 13 dagen op cruisevakantie.

Verdere groei cruisemarkt

Ook voor 2014 wordt een verdere groei voorzien. Clia Nederland mikt op 160.000 Nederlandse cruisepassagiers in 2015.  “In vergelijking tot andere landen, is er nog een enorm potentieel”, aldus voorzitter Nico Bleichrodt van CLIA Nederland. Die 160.000 cruisepassagiers zou een marktpenetratie van 1 procent betekenen.

Meer cruises uit Nederlandse havens

De havens van Amsterdam en IJmuiden, internationaal gezamenlijk opererend onder de naam Cruise Terminals Amsterdam hadden in 2013 respectievelijk 54 en 137 aanlopen ten opzichte van 45 en 144 aanlopen in 2012. In Rotterdam meren jaarlijks zo’n 30 cruiseschepen aan. Om de groei tot 60 schepen per jaar mogelijk te maken, investeren het Havenbedrijf en de gemeente Rotterdam gezamenlijk € 7 miljoen in de modernisering van de Cruiseterminal, zo werd in november 2013 bekend. Eind 2014 moeten de werkzaamheden klaar zijn. Havenwethouder Jeannette Baljeu: “Cruiseschepen leveren een belangrijke bijdrage aan het imago van Rotterdam en versterkt de economie. We willen meer pakketten met bezoeken aan Rotterdamse attracties aanbieden. Zo kunnen we als stad nog meer profiteren van de komst van cruiseschepen.”

Lees meer over het Cruise- en Zeil-event in Rotterdam van 21 t/m 23 maart 2014

Sharing is caring!

Comments are closed.