Wandelen door middeleeuws Helsingør met Nederlands tintje

Geplaatst door Redactie op 7 maart 2014 om 13:13 in de categorie Bestemmingen

De Deense stad Helsingør, ten noorden van Kopenhagen aan de Sont, heeft deels een Nederlands karakter. Het is te zien tijdens de rondwandelingen die elke zaterdag in maart worden gehouden.

©VisitDenmark/Jon Nordstrøm

©VisitDenmark/Jon Nordstrøm

Tijdens de wandeling krijgen toeristen een van de meest interessante steden van Denemarken te zien. Helsingør heeft ten tijde van de late middeleeuwen grote invloed uitgeoefend door zijn economische macht. Deze macht werd onder meer verworven door het heffen van tol in de smalle Sont. Uit de inkomsten werd onder andere een slot gebouwd, van waaruit werd gecontroleerd of de voorbijvarende schepen tol hebben betaald. Dit slot werd het latere Kronborg, de plek waar Shakespeare zijn beroemde stuk Hamlet zou hebben gesitueerd.

Nederlandse kooplieden

Kooplieden uit de Nederlanden, die in de middeleeuwen veel in Noord-Europa zaken deden, omzeilden de tolheffing in de Sont door zich in Helsingør te vestigen. Zij lieten er vaak fraaie huizen bouwen. Sporen van de Nederlanders zijn in het oude Helsingør nog op tal van plaatsen te vinden.

De wandelingen in Helsingør worden geleid door de historicus Christian Holm Donatzky.

Sharing is caring!

Comments are closed.