Shadow

Voorbereid wijnen op vakantie

Er zijn zoveel wijngebieden in de wereld dat de kans groot is om in de buurt van een wijngaard te belanden. Het is dan wel zo fijn om ook al iets van de wijnen in de omgeving te weten zodat je voorbereid op onderzoek uit kan.

Ga goed voorbereid op wijnvakantie © Nico van Dijk
Ga goed voorbereid op wijnvakantie © Nico van Dijk

Natuurlijk hoeft niet alles tot in de puntjes uitgezocht zijn, maar het is wel fijn om al enige kennis te hebben. Op die manier kun je beter bepalen waar je heen wilt, bijvoorbeeld naar welke wijnhuizen of welke wijndorpjes. Een wijngebied kan namelijk erg overweldigend zijn. Zo kunnen er tientallen tot honderden wijnhuizen zijn en vele soorten wijn. Zie dan ter plekke nog maar eens een keuze te maken. Neem bijvoorbeeld Italië. De keuze aan Italiaanse wijn is groot en elk wijngebied kent enorm veel wijnbedrijven.

Wijnen uit Piëmont

Elk gebied kent weer zijn eigen specialiteiten. Of het gaat om rode wijn, zoals Barolo in Piëmont, een witte wijn of specifieke druivenrassen. Vooral wanneer het gaat om inheemse druivenrassen is het leuk om dat uit te zoeken en natuurlijk om te proberen. Veel bedrijven zijn open voor proeverijen, maar er zijn ook veel wijnhuizen die alleen op afspraak werken. Vooral in toeristische gebieden is het anders geen doen voor ze om de hele tijd met toeristen bezig te zijn. Als je dat niet weet, sta je zo voor een dichte deur. Ook zonde van de trip die je dan hebt ondernomen.

Wijngaarden uit een ansichtkaart

In het geval van Piëmont is er bijvoorbeeld zoveel meer te ontdekken. Je zou dagen door de wijngaarden kunnen struinen. Het is alsof je continue door een ansichtkaart loopt. Het is dan ook niet zo gek dat het gebied sinds 2014 tot de Unesco werelderfgoedlijst behoort. Piëmont staat bekend om de wijnen van de druif Nebbiolo die in de wereldberoemde Barolo’s en Barbaresco’s wordt gebruikt. Maar er is zoveel meer in het gebied te ontdekken. Wat dacht je van de Monferrato regio waar we druiven tegenkomen met namen als Cortese, Freisa, Ruchè en Grignolina. Cortese is beter bekend ander naam van de wijn waar het onder verkocht wordt, namelijk Gavi, ofwel Cortese dit Gavi. Die heeft tevens het hoogste kwaliteitslabel in Italië, namelijk DOCG. Freisa is als wit druivenras niet heel erg bekend, maar kan prachtige witte wijnen opleveren. De Grignolino is een blauw druivenras waar lichtrode wijnen van worden gemaakt. De wijnen zijn fruitig en kunnen het beste jong gedronken worden.

Van de bekende druivenrassen tot inheemse, onbekende druiven, Italië heeft alles lijkt het wel. Het duurt ook wel even voordat je alles hebt geproefd. Het land kent immers honderden druivenrassen. Genoeg te ontdekken dus.

Sharing is caring!