Shadow

Voor Legoland ben je nooit te oud

Legoland Billund © Nico van Dijk

Legoland Billund is na Kopenhagen de populairste attractie van Denemarken. Niet zo gek, als je bedenkt dat elke aardbewoner gemiddeld 102 Lego-steentjes bezit. Maar zelfs al vind je jezelf veel te groot en te stoer om met die plastic steentjes te spelen, dan heeft Legoland Billund nog meer dan genoeg uitdaging voor je in petto in de vorm van achtbanen, lasergames en 3D-attracties.

Tekst Nico van Dijk

De wereld telt inmiddels zes ‘Legolanden’, maar hét originele Legoland ligt in Billund, waar houtbewerker Ole Kirk Christiansen in 1932 houten speelgoedsteentjes uitvond. Die werden na de Tweede Wereldoorlog doorontwikkeld tot wat in 1957 uiteindelijk het Lego-steentje werd dat hele generaties urenlang zoet gehouden heeft.

Je zou misschien een standbeeld in Lego-steentjes van Kirk Christiansen in het park verwachten, maar dat ontbreekt. We vroegen een woordvoerder van het park waarom er niets van de Lego-geschiedenis te vinden is, maar die wist het ook niet. Wellicht heeft het er mee te maken dat het park sinds 2005 eigendom is van de Merlin Entertainments-groep en niet van Lego zelf.

Het park startte eind jaren zestig met het Miniland en de verkeersschool voor kinderen, die beide nog steeds vlakbij de ingang van Legoland liggen. Het park moest een speeltuin annex showroom van Lego-modellen worden. En nog steeds vind je hier een heel scala aan dorpen, gebouwen, installaties, voertuigen en landschappen die van de markante blokjes gebouwd zijn. Opvallend detail: schepen en vliegtuigen zijn van de klassieke rechte, langwerpige en vierkante steentjes gebouwd en hebben dus geen gladde rompen, zoals de speelgoedmodellen die in de winkels verkocht worden.

Het Nederland van Bert Haanstra

[metaslider id=30943]

Miniland is eigenlijk de Lego-variant van Madurodam. Ook Nederland is prominent vertegenwoordigd in het Miniland, al gaat het dan vooral om het Nederland uit de films van Bert Haanstra: veel door water omgeven weilanden, boerderijen met helrode pannendaken, kerken op terpen en bijna al het vervoer gaat over water. Apenkop-treinen die keurig op tijd rijden en de Amsterdamse grachtengordel completeren het Holland-paviljoen.

Legoland Billund praktisch

Legoland Billund ligt op het Deense schiereiland Jutland, waar ontzettend veel te doen is. Legoland is eigenlijk vanuit elke hoek van Denemarken prima bereikbaar. Wij zaten bijvoorbeeld aan de westkust van Denemarken bij het fraaie vakantiepark Dayz Seawest, dat maar op een uurtje rijden ligt. In een wijde regio rond Billund is van alles te beleven zoals aquapark Lalandia naast Legoland, de Givskud Zoo, het WOW-klimpark en het vikingstadje Ribe.

Verder is er vanzelfsprekend veel aandacht voor de Scandinavische landen (met oa het mooiste stadje van Denemarken Slotsgarden), maar ook landschappen en steden uit Alpen, Duitsland, Engeland, de VS (met oa het Vrijheidsbeeld) en Japan zijn in meer dan 20 miljoen steentjes op een schaal van 1:20 of 1:40 nagebouwd. Alleen Zuid-Europa komt er bekaaid van af. De onderhoudsmonteurs van het Miniland hebben misschien wel de leukste baan ter wereld: lekker de hele dag met Lego spelen en er nog voor betaald krijgen ook.

Legoland attractieland!

Ben je zelf toch echt het spelen met de befaamde blokjes ontgroeid, dan is er nog steeds van alles te beleven in de vele attracties. Sinds 2000 is het park flink uitgebreid met themagebieden die parallel lopen aan Lego-series.

-Het Piratenland dateert oorspronkelijk uit 1990, maar is gerenoveerd in 2008. In dat jaar kwam er ook een lagune bij met een ‘Pirate Splash’, waar je gegarandeerd kletsnat wordt. Daartegenover ligt een waterpretpark in de vorm van een piratenschip met douches, sproeiers en stortbakken. Zwemkleding aan dus!

-Het Knights Kingdom met het grote kasteel uit 1997. Met daar doorheen een achtbaan in de vorm van draak Olli. Naast het kasteel liggen een kleiner waterkasteeltje waar voorstellingen gegeven worden en de Viking River Splash die in 2006 geopend werd.

-Adventure Land met een waterattractie in de vorm van moerasboten en een lasershooter in de Egyptische tempel. Topattractie is hier de X-treme achtbaan die met 60 km per uur over de rails raast.

-Legoredo Town is een western-stad in Lego-stijl met onder meer Lego-versies van Mount Rushmore’s afbeeldingen van vier presidenten en het beroemde indianenopperhoofd Sitting Bull, de grootste afzonderlijke figuur in Legoland Billund. Ook kun je hier goud zoeken en er is een waterbaan.

-Polar Land, geopend in 2012, toont echte ezelspinguins en een achtbaan: de Polar X-Plorer.

Wie denkt dat de meeste van die attracties alleen voor durfals zijn, heeft het mis. Atlantis, de mini-auto’s in Afrika en de Duplo-wereld zijn ook heel leuk voor kleine kinderen. En uiteraard heeft elk themagebied z’n eigen winkel waar je alles van dat thema kunt kopen.

Interactieve attracties

Lego Ninja Lloyd © Nico van Dijk
Lego Ninja Lloyd © Nico van Dijk

In de concurrentiestrijd met andere attractieparken gaat Legoland met z’n tijd mee. Dat betekent dat lasers, 3D en interactie een steeds grotere rol spelen. Neem het in 2014 geopende interactieve spookhuis in Legoredo Town, dat nog het meest doet denken aan het Bates-motel uit de Hitchcock-film Psycho. Van binnen zorgen spiegels, lichteffecten en een vrije val van acht meter er voor dat je elke vorm van oriëntatie al snel kwijt raakt. En de nieuwste attractie, Ninjago die in 2016 open ging, is meteen de duurste investering van Legoland ooit. Ninjago bestaat uit een laserdoolhof en een 3D-dark-ride in de vorm van de Ninjago-ride. Je komt hier alle Ninjago-figuren tegen zoals de leraar Sensei Wu, vuurninja Kai, waterninja, Nya, Jay de bliksem-ninja, aarde-ninja Cole en natuurlijk Lloyd, de groene ninja.

Ja, die Ninjago-ride lijkt heel erg op de Maus-au-Chocolat in Phantasialand (de eerste interactieve 3D-darkride van Europa), inclusief de vele kamers die je door moet voordat je in de karretjes kunt stappen. En varianten van de Viking River Splash, de piraten-splash, de Canoe-waterbaan en achtbanen als de Polar X-plorer kom je ook in Europa-Park tegen. Maar wat Legoland echt uniek maakt, zijn die 65 miljoen steentjes waar prachtige beelden en gebouwen van gemaakt zijn.

Wachten wordt spelen

Lego Ninjago leraar Sensei Wu © Nico van Dijk
Lego Ninjago leraar Sensei Wu © Nico van Dijk

En er is nog iets wat Legoland bijzonder maakt: je kunt overal met Lego spelen. Als onderdeel van het wachtrijmanagement, altijd belangrijk in pretparken, staan her en der bakken Lego waar kinderen lekker mee kunnen spelen, terwijl pa en moe het plekje in de rij voor de attractie bewaken. Ook op de kamers van de Legoland-hotels staan bakken vol steentjes. Ideaal als je met kleine kinderen bent die niet de hele dag door het park willen zeulen. Wachtrijen zijn trouwens deels te omzeilen als je een Q-bot aanschaft.

Wat kost een bezoek aan Legoland?

Wat prijzen van de entreekaartjes betreft kan Legoland de concurrentie met elk ander park aan. Zeker als je bijvoorbeeld een twee-dagen-kaart aanschaft is Legoland in vergelijking met andere parken zeker niet duur te noemen. De restaurants zijn niet goedkoop, maar je mag net als bij andere attracties in Denemarken overal je eigen picknick opeten.

Natuurlijk ontkom je er niet aan om aan het eind van de dag even bij de grootste Lego-winkel ter wereld binnen te wippen, die strategisch vlak voor de uitgang ligt. Je vindt hier onder meer zeldzame Lego-sets en verder werkelijk alle soorten Lego die je maar kunt bedenken. Dankzij de gratis wifi kun je makkelijk vergelijken met de lagere Nederlandse prijzen, maar dan heb je wel wat uit te leggen aan je koter.

Even op adem komen na een paar dagen Legoland? Geen punt want in de regio Billund is genoeg te doen met onder meer het Lalandia Aquapark naast Legoland, de Givskud Zoo en tal van andere mogelijkheden die Jutland biedt voor een heerlijke vakantie.

Vakanties Legoland boeken

Vakanties naar Legoland of naar Denemarken boek je bij onder meer TUI, De Jong Intra en Vacanceselect.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *