Shadow

Vliegen met kinderen? Zo hou je het leuk, ook tijdens corona!

Ga je binnenkort vliegen met kinderen? Zo hou je het leuk voor je kids, jezelf en je medepassagiers.

Vliegen met kinderen kan ontaarden in een nachtmerrie voor ouders, kinderen en medepassagiers. Blèrende baby’s, tegen de stoel schoppende kleuters, drenzende dreumesen in het gangpad, elke luchtreiziger kent de voorbeelden. Diverse Aziatische luchtvaartmaatschappijen zoals Scoot, AirAsia en Malaysia Airlines voerden in 2012 en2013 een kindvrije zone in hun toestellen in waar je alleen mag zitten als je twaalf jaar of ouder bent en je moet stil zijn.

Sindsdien is het overigens stil geworden rond die kindvrije zones. Malaysia Airlines weerde eerder al baby’s en daarna kinderen tot 12 jaar uit haar business class. Positiever was de benadering van het Amerikaanse ontwerpbureau RKS Design dat een speciaal concept voor kindvriendelijk vliegen heeft ontwikkeld, inclusief geluidswerende gordijnen in het vliegtuig en meer ruimte om je baby te verschonen.

Je kunt natuurlijk ook een kinderoppas in de lucht inhuren om tijdens de vlucht voor je kind te zorgen, maar die dienst is inmiddels ook ‘on hold’ meldt de site.

Maar met een goede voorbereiding kun je zelf veel onheil voorkomen. Omdat elke vliegmaatschappij eigen regels en procedures hanteert voor vliegen met kinderen, doe je er verstandig aan vooraf de site van je airline te checken.

Boek vroeg en vlieg rechtstreeks

Een goede voorbereiding begint al bij het boeken. Met kleine kinderen een paar keer overstappen is niet echt fijn. Kies daarom niet voor het goedkoopste ticket, maar voor een rechtstreekse vlucht. Moet je toch overstappen bij een intercontinentale vlucht? Probeer dan een paar dagen op je overstapbestemming te blijven, zodat je kids alvast aan het tijdverschil en een ander klimaat kunnen wennen. Boek een vertrektijd in de vroege avond. Kinderen vallen dan al vrij snel in het vliegtuig in slaap.

Kinderen een eigen stoel of niet?

vliegen met kinderen
© KLM

Kinderen tot twee jaar (maar dat verschilt enigszins per airline) mogen op schoot vervoerd worden, maar je kunt natuurlijk ook voor je baby een eigen stoel reserveren. Daar kun je dan ook je autostoeltje op zetten. Reserveer zo snel mogelijk je stoelnummers zodat het hele gezin bij elkaar zit.

Faciliteiten voor kinderen in het vliegtuig

Let ook op de faciliteiten die de luchtvaartmaatschappij biedt. Het aantal wiegjes aan boord is zeer beperkt, dus boek je tickets ver van tevoren. Bij korte vluchten is lang niet altijd de mogelijkheid om een wiegje (ook wel bassinet genoemd), te boeken dus dan moet je je kind op schoot houden. Veel vliegvelden bieden speciale ruimtes waar kinderen lekker kunnen spelen voordat ze aan boord gaan. Schiphol heeft tussen de E- en F-Pier het Kids Forest. In het kader van de coronamaatregelen kan het zijn dat faciliteiten op vliegvelden tijdelijk gesloten zijn. Neem dus voldoende entertainment mee om je kinderen bezig te houden tijdens het wachten.

Tijdig inchecken

Check tijdig in. Bij sommige luchtvaartmaatschappijen kan dat al tot dertig dagen voor vertrek. Zo heb je de meeste keus in stoelen en kun je als gezin bij elkaar zitten. Soms heb je pech en moet je bijbetalen om stoelen naast elkaar te reserveren. Met jonge kinderen mag je soms eerder boarden. Zorg dus dat je vroeg bij de gate bent. Dan kun je daar ook genoeg stoelen aantreffen. Anders moet je misschien lang staan wachten.

Vliegen met kinderen in coronatijd

Reizen tijdens de coronapandemie brengt nogal wat georganiseer met zich mee. Denk aan mondkapjes voor iedereen. Elke luchtvaartmaatschappij heeft wel een app waarin de regels voor het dragen van mondkapjes voor kinderen staan. Zorg dat je alle documenten bij je hebt zoals pcr-tests, vaccinatiebewijzen etcetera. Check voor je vertrekt of het land waar je naartoe gaat wil dat je vooraf een Passenger Locator Form invult. Print documenten altijd uit, zodat je een papieren exemplaar bij de hand hebt voor het geval je telefoon uitvalt of geen bereik heeft. En check voor je vertrekt het reisadvies voor jouw bestemming.

Eigen potjes en kindermaaltijden

Behoorlijk wat luchtvaartmaatschappijen geven kinderen extra aandacht door bijvoorbeeld speelgoed uit te delen. Speciale kindermaaltijden moet je soms tevoren bestellen. Babymaaltijden hoeven daarentegen weer niet gereserveerd te worden. Check dat op de site van je luchtvaartmaatschappij. Je kunt ook je eigen potjes babyvoeding meenemen, maar cabinepersoneel heeft niet altijd tijd en zin om ze voor je op te warmen.

Borstvoeding geven in het vliegtuig?

Borstvoeding geven aan boord kan, maar leidt ook wel eens tot problemen. Online zijn tal van tips te vinden hoe je borstvoeding in het vliegtuig het beste kunt aanpakken. Een greep uit de tips:

-Bespreek vooraf met het cabinepersoneel dat je wilt borstvoeden.
-Boek een plaats bij het raam, zodat je je tijdens het voeden van je medepassagiers kunt afwenden
-Draag makkelijke kleding die je snel kunt openen om te voeden
-Geef borstvoeding tijdens het stijgen of dalen van het vliegtuig. Dan wordt je baby gedwongen om te slikken en heeft hij of zij ook minder last van de drukverschillen. Dat scheelt gehuil.

Kinderwagens en buggy’s mee in het vliegtuig

Voor kinderen die je op schoot meeneemt, mag je meestal 1 stuks handbagage, een opvouwbare buggy en een stuk ruimbagage meenemen. Met buggy’s wil er nog wel eens gedoe zijn. Per maatschappij en soms zelfs per bestemming zijn de regels anders. Als je de buggy niet mee mag nemen in de cabine, moet het karretje in het ruim mee en als je pech hebt, zie je ‘m pas weer terug op de bagageband. Dat betekent twee keer een eind sjouwen met je kind. Vroeg inchecken wil wel eens helpen om dit te voorkomen. Zeg dat bij een eventuele overstap je buggy uitgeladen moet worden. Anders gaat het karretje verder als ruimbagage. Veel luchtvaartmaatschappijen laten ouders met kinderen als eerste boarden. Zorg dus dat je op tijd bij de gate bent.

Onboard entertainment voor kinderen

Bij lange vluchten kan je kind zich meestal wel amuseren met het onboard entertainment. Er zijn genoeg kindervideo’s te zien. Bij korte vluchten is dat minder, dus zet vooraf filmpjes en apps op je tablet. Neem ook leesboekjes, kleurplaten en de favoriete knuffel mee (en verlies die niet!). Maar dan nog zul je moeten accepteren dat geen enkel kind lang kan stil zitten en ineens de onbedwingbare behoefte krijgt om ‘hallo poepiescheet’ tegen de achterbuurman te zeggen. Ga niet stresserig proberen je kind onder controle te houden, want dat leidt alleen maar tot meer spanning. Glimlach vriendelijk, maak excuses, deel eventueel een meegebrachte goodiebag met snoepjes en oordopjes uit aan je buren, maar laat in elk geval je goede wil zien.

Vergelijk prijzen van vliegtickets bij onder meer KLM, TUI, D-Reizen, Sunweb, Tix, Skyscanner, Corendon Airlines en Lufthansa.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

5/5 - (2 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *