Vertrek volledig voorbereid op wintersportvakantie

Geplaatst door Redactie op 8 januari 2018 om 12:19 in de categorie Reisorganisaties

Je kijkt er al weken naar uit en eindelijk is het dan zover. Alles ingeladen en klaar om met de wagen op wintersportvakantie te vertrekken. Maar ben je wel zo goed voorbereid als je denkt? Door de zware sneeuwval aan de start van dit wintersportseizoen, zijn al vele toeristen verrast en in de autoproblemen geraakt. Waar moet je allemaal rekening mee houden als je met de auto op wintersportvakantie vertrekt? Een goede voorbereiding kan je een hoop zorgen besparen.

voorbereid op wintersportvakantie © Nico van Dijk

Vertrek goed voorbereid op wintersportvakantie ©Nico van Dijk

Verplichtingen per land

Het is belangrijk alle benodigdheden die je in je wagen stapelt goed te bevestigen. Bij een eventueel ongeval of bruusk remmanoeuvre wordt die losliggende ski-helm een gevaarlijk projectiel. Ook het materiaal in de dakkoffer dient om dezelfde reden goed bevestigd te worden. Houd er ook rekening mee dat je sommige spullen verplicht bij je moet hebben, zo is het in de meeste landen verplicht een gevarendriehoek bij te hebben. Ook een veiligheidshesje per inzittende wordt in meer en meer landen een verplichting.

In de meeste wintersportlanden verplicht met winterbanden te rijden. Bij een eventuele controle kan de boete oplopen als je geen winterbanden hebt. Ook kan het zijn dat schade in dat geval niet vergoed wordt vanuit de autoverzekering. Sneeuwkettingen kunnen in sommige omstandigheden ook verplicht worden. Dit wordt aangegeven door een verkeersbord. In sommige landen is het ook nodig een wegenvignet te kopen.

Voorbereiden op winters weer

Breng voor je vertrek je auto naar de garage voor een winteronderhoud. Winterolie, ruitenwisservloeistof voor vriestemperaturen en een nazicht van je batterij zijn meer dan noodzakelijk. Voor het vrijmaken van de autoramen is het aan te raden een ijskrabber en antivriesspray in de auto te leggen. Het inspuiten van de sluitingsrubbers van deuren en koffer wordt vaak vergeten, dit voorkomt dat de deuren van je wagen vastvriezen.

Check voor het vertrek zeker de weer- en verkeersinfo. Bij zeer slechte weersomstandigheden en veel files is het misschien beter vroeger te vertrekken, of je reis even uit te stellen. Plan en ken je reisroute op voorhand.

Maak het gezellig in de wagen

Voorzie voldoende ontspanning, comfort, eten en drinken in de wagen. Zeker wanneer je op reis gaat met kinderen is het nodig wat speelgoed bij de hand te hebben. Denk aan een tablet, boeken, kleine gezelschapsspelletjes en kaarten. Ook het installeren van een dvd-speler op de hoofdsteunen van de autozetel is een echte meerwaarde. Denk goed na over je vertrekuur, dit bepaalt hoeveel uren de kinderen zullen slapen tijden de reis. Een dekentje en hoofdkussen verhogen het comfort in de wagen aanzienlijk. Voorzie voor de dorst en kleine hoger wat versnaperingen, picknick en drankjes. Wie goed voorbereid op wintersportvakantie vertrekt, rijdt veiliger en voelt zich zekerder op de baan. En nu: heerlijk ontspannen en genieten van je wintersportvakantie.

Vertrek volledig voorbereid op wintersportvakantie
5 (100%) 2 votes

Sharing is caring!

Comments are closed.