Shadow

Versoepeld reisadvies eerste stap op weg naar herstel reisbranche

De reissector is blij dat tijdens de persconferentie van 11 mei bekend werd gemaakt dat het oranje reisadvies, door het ministerie van Buitenlandse Zaken eerder generiek vastgesteld voor de hele wereld komt 15 mei te vervallen. Vanaf die datum worden een reisadvies weer individueel per land bepaald.

Griekenland
Griekenland ©MvdW

Tel daarbij op de instemming van het Europees Parlement en de Commissie om voor reizigers te komen tot een ‘EU Covid-19-certifcaat’ en de sector én vakantiegangers kunnen zich opmaken en verheugen op een mooie zomer. De sector vertrouwt er dan ook op dat het kabinet tijdig zorgdraagt voor een internationaal erkend vaccinatie- c.q. testbewijs dat reizigers in staat stelt om naar het buitenland te reizen.

Lees hier de reisadviezen van de Nederlandse overheid. We updaten deze zodra er nieuws is.

Verschillende landen al klaar voor reizigers

“Verschillende landen hebben al laten weten er helemaal klaar voor te zijn om reizigers veilig en coronaproof te ontvangen. En dat de Nederlander toe is aan vakantie bleek wel uit de vele tienduizenden aanmeldingen voor de enkele proefreizen die zijn uitgevoerd”, aldus Frank Oostdam, voorzitter ANVR.
“Boekte men tot voor kort nog terughoudend, de laatste dagen merken we dat de boekingen duidelijk toenemen al hebben we nog een lange weg te gaan om op het normale niveau te komen. Maar iedereen kan met een gerust hart boeken bij onze reisbedrijven; zij zijn er klaar voor. En mocht er onverhoopt een reis niet kunnen worden uitgevoerd, dan kan de consument zijn reis omboeken of krijgt hij zijn geld terug”, voegt Oostdam toe. Uiteraard betekent het wel dat Nederland moet blijven werken aan het terugdringen van het aantal besmettingen, zodat vakantielanden ook de Nederlandse vakantiegangers willen blijven ontvangen.

Geen onderscheid wereldwijd en gratis test

De reissector is blij met de afschaffing van het generieke reisadvies. Weliswaar zullen vanaf 15 mei nog maar een zeer beperkt aantal bestemmingen ‘geel’ worden, maar zij gaat er vanuit dat met het bepalen van een individueel reisadvies per land de komende weken Europese bestemmingen steeds vaker het predicaat ‘geel’ of ‘groen’ krijgen, waardoor de keuze aan vakantielanden deze zomer groeit. De ANVR wil sterk benadrukken dat bij individuele beoordeling per bestemming dan ook geen onderscheid wordt gemaakt tussen landen binnen of buiten de EU, zodat ook een aantal verre bestemmingen bereisd mogen worden.
De reissector is een groot voorstander van een Europees-geharmoniseerd digitaal “EU-Covid-19-certificaat” waarmee vrij reizen binnen Europa weer mogelijk wordt zonder beperkende maatregelen of aanvullende eisen. Maar ook hier zou geen onderscheid moeten worden gemaakt tussen vaccinatie of testen. In navolging van andere Europese landen zou een benodigde PCR-test gratis moeten worden verstrekt, vindt de ANVR. Reiziger en reissector krijgen deze maatregel uiteindelijk opgelegd vanuit de overheid.

Financiële steun reisbranche blijft nodig

Al kijkt de reissector uit naar een beetje normale zomer, dat neemt niet weg dat Oostdam benadrukt dat zijn sector -na zo’n 15 maanden praktisch geen reizen uitvoeren- nog afhankelijk is van overheidssteun. “Het kan toch niet zo zijn dat op de valreep alsnog reisbedrijven omvallen; financiële steun voor onze sector blijft echt noodzakelijk. Zelfs met een goede zomer verwachten wij gemiddeld zo’n 50% minder omzet dan in 2019; en ligt je focus als reisondernemer op bestemmingen buiten de EU, dan is het omzetverlies nog veel dramatischer.” Vooral ook voor de kleinere bedrijven en zelfstandige reisagenten is financiële steun dan ook een bittere noodzaak.”

Boekingen gaan al hard

Direct na de persconferentie zagen veel reisorganisaties een enorme piek ontstaan in de boekingen. De verwachting is dan ook dat de beschikbare reizen snel uitverkocht zullen zijn. En al is pas zaterdag precies bekend welke landen een ‘groen’ of ‘geel’ reisadvies krijgen, de Balearen, een deel van Griekenland, Portugal en Finland staan zeker op het lijstje.
Ook Oostenrijk opent de grenzen voor toeristen.

Bekijk aanbiedingen naar Portugal bij TUI, Corendon, De Jong Intra, D-Reizen, By June, Stip Reizen, Prijsvrij en Primavera. Meer bijzondere vakantie-accommodaties en rondreizen door Portugal kun je boeken bij Elizawashere, Andolives, Shoestring en Sawadee. Aanbiedingen voor vakantiehuizen en finca’s in Portugal vind je bij Interhome en Natuurhuisje.nl.

Bekijk aanbiedingen voor je Griekenland vakantie bij onder meer TUI, De Jong Intra, ElizaWasHere, Corendon, Ross Holidays, By June, Shoestring, Sunweb, Stip Reizen, Prijsvrij en Eilandhoppenopmaat.

Op vakantie naar Spanje: bekijk het aanbod van de Jong Intra, Corendon, D-Reizen, By June, Stip Reizen, Prijsvrij, Lopesan Hotels of TUI. Kijk voor vakantiehuizen in Spanje bij Comfortvilla, Interhome en La Casita (exclusieve vakantiehuizen in Andalusië).

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.