Vernieuwde uitgave TE GAST IN Turkije

Geplaatst door Redactie op 31 augustus 2015 om 15:46 in de categorie Algemeen nieuws

rp_cover-Turkije-rgb-210x300.jpgDe vernieuwde TE GAST IN-pocket over Turkije bevat enkele opmerkelijke achtergrondverhalen, zoals over tessetűr, een lifestyle die modieus maar ook islamitisch verantwoord is. En inspirerende reisreportages over Istanbul, Cappadocië en de zuidwest kust. De verhalen zijn geschreven door vijf vrouwelijke auteurs die Turkije al jaren als hun (tweede) thuis beschouwen.  

Culturele diversiteit in Turkije

Turkije is een land dat volop in beweging is. Was de islam rond de eeuwwisseling nauwelijks zichtbaar in het openbare leven, vandaag de dag zie je veel vrouwen met een hoofddoek. Er is een zelfbewuste, redelijk hoogopgeleide midden- en hogere middenklasse die veel belang hecht aan een op islamitische waarden gebaseerde levensstijl. Veel van deze hoogopgeleide vrouwen kiezen bewust voor een rol als moeder en huisvrouw en voelen zich zeker niet ondergeschikt aan hun man.

Modieus en islamitisch verantwoord

Deze vrouwen kopen kleding in winkels die gespecialiseerd zijn in tesettűr giyim, vrij vertaald als ‘(hoofd)bedekkende kleding. Deze stijl kenmerkt zich door een mix van modieus en islamitisch verantwoord. Turkije-deskundige Heleen van der Linden legt uit dat tessetűr niet alleen voor mode staat, maar voor een complete lifestyle. Overigens toont schrijfster Klaske Kassenberg aan dat er grote onderlinge verschillen bestaan. Waar de ene vrouw zelf haar toekomst bepaalt, gehoorzaamt de ander braaf haar man.

Het plattelandsleven

De Turkse zuidkust trekt ongetwijfeld de meeste toeristen. Behalve mooie stranden vind je hier prachtige natuurgebieden waar de seizoenen het levensritme bepalen. Reisbegeleidster Elsbeth Jongsma bewandelt een deel van de Lycian Way, een ruim 500 kilometer lange wandelroute die langs tal van archeologische overblijfselen voert. Tijdens de tocht doorkruist ze uiteenlopende landschappen en overnacht ze bij de bewoners thuis. Ellis Flipse, die enkele jaren in een dorp bij de kust woonde, spot vogels in een natuurgebied bij Dalyan en helpt mee met de jaarlijkse olijvenoogst.

Grotwoningen

De reisreportages in deze uitgave brengen je naar de wonderschone valleien van Cappadocië. Kunsthistorica Danielle North gaat op bezoek bij een aantal bewoners die tot voor kort in tufstenen rotsformaties woonden. De meeste van hen hebben hun woning verkocht aan zakenlui die er restaurants en hotels in vestigen. In Istanbul tot slot maken we een culinaire reis. Dwalend door de stad, via traditionele lokanta’s, trendy restaurants, informele eethuisjes en stalletjes op straat komt reisbegeleidster Caroline van Ommeren tot de conclusie: eten als een sultan kan nog steeds in Istanbul.

TE GAST IN Turkije, 12e druk, september 2015, ISBN 978 94 6016 059 2, prijs € 8,95.

Samenstelling: Kees van Teeffelen. M.m.v. Heleen van der Linden, Caroline van Ommeren, Elsbeth Jongsma, Ellis Flipse, Danielle North en Klaske Kassenberg.cover Turkije rgb

Verkrijgbaar in de boekhandel, via bol.com of direct via tegastin.nl.

Sharing is caring!

Comments are closed.