Vernieuwd: TE GAST IN Oman

Geplaatst door Redactie op 11 februari 2015 om 15:01 in de categorie Algemeen nieuws

Te gast inIn de landenreeks TE GAST IN is een nieuwe editie verschenen over Oman. Schrijfster Martien Huisman reisde voor deze uitgave dwars door Oman. Vanuit haar standplaats Muscat naar de ruige Jebel Shams en van het oude Nizwa naar het zuidelijk gelegen Salalah. In haar verhalen schrijft ze over haar ontmoetingen met marktkooplui, zilversmeden, kamelendrijvers en andere bewoners.

Invloeden van buitenaf

Nicolien Zuijdgeest, de samenstelster van deze uitgave, geeft aan waarom Oman veel extroverter naar de buitenwereld is dan andere Arabische landen. Door de ligging aan zee staat Oman al eeuwen bloot aan invloeden vanuit allerlei windstreken. De handel in wierook en specerijen zorgde voor wereldwijde contacten van China tot in Zanzibar. Vandaag de dag vind je de gevolgen van deze economische en culturele uitwisseling terug in alle delen van de samenleving. Zo is deze op culinair gebied sterk beïnvloed door de Indiase keuken, terwijl ook voedsel uit Zanzibar erg in trek is. 

Grote veranderingen

De afgelopen vijfenveertig jaar is er onder sultan Qaboos veel veranderd in Oman. De levensstandaard van de Omanieten is een stuk hoger geworden en vrouwen hebben nu volop mogelijkheden om zich te ontwikkelen. Door de welvaart hebben veel families hun lemen huizen verruild voor moderne villa’s. De soek en het fort van het oude Nizwa zien er als gevolg van grootscheepse renovaties weer als nieuw uit. De traditionele klederdracht maakt steeds meer plaats voor uniforme gewaden. Maar ondanks de modernisering houden de Omanieten belangstelling voor hun cultureel erfgoed. Dat blijkt bijvoorbeeld uit de populariteit van het Muscat- en Khareef Festival, waarbij veel aandacht is voor oude ambachten en traditionele dans en muziek.

TE GAST IN Oman, 2e vernieuwde druk, 2015, 80 p., ISBN 978 94 6016 055 4. Prijs € 8,95.
Uitgever: Informatie Verre Reizen te Nijmegen.
Samenstelling en redactie: Nicolien Zuijdgeest en Kees van Teeffelen. Met verder bijdragen van Corien Hoek, Joost Delissen en Martien Huisman.
Verkrijgbaar in (reis)boekhandel (distrib. CB/Craenen) of via www.tegastin.nl. De online-uitgave (prijs € 4,99) is via de TE GAST IN-website beschikbaar.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.