Shadow

Verliefd op de Lofoten: cruise langs de mooiste natuur van Noorwegen

Voorbij de grens van de magische poolcirkel, omringd door de woeste Noorse zee, liggen de Lofoten eilanden. Doordat een warme golfstroom de eilanden passeert is het klimaat er warmer dan je zo noordelijk zou verwachten. Het zorgt voor unieke landschappen met ruige fjorden, hoge bergen en verstopte vissersdorpjes. Bezoek deze bijzondere bestemming en wordt vliegensvlug verliefd op de Lofoten.

Cruisen naar de Lofoten

Cruisen naar de Lofoten © CheckinPR
Cruisen naar de Lofoten © CheckinPR

De beste manier om deze bijzondere eilandengroep te ontdekken is zonder twijfel vanaf het water. Dan ervaar je de omgeving net zoals de Vikingen en vissers van eeuwen geleden. Geniet van vergezichten, fjorden en rotsformaties. Van de karakteristieke rode houten huizen en de schapen op het land. De Belgische cruiserederij All Ways biedt onvergetelijke bootreizen aan die niet alleen langs de Lofoten voeren, maar ook aanmeren op Spitsbergen en via de Zuidwestelijke kust van Noorwegen terugvaren naar de Lage Landen. Aan boord en aan land worden interessante sprekers uitgenodigd die deelnemers vertellen over de historie en biodiversiteit van Noorwegen. Door de kleine schaal en gemoedelijke sfeer aan boord voelt de reis als een echte expeditie.

Lofoten: eigen microklimaat binnen de poolcirkel

Doordat de Lofoten binnen de poolcirkel liggen kan het weer er onstuimig zijn. Het kan er misten en stormen, maar ook verrassend warm zijn. Dat komt doordat er een warme golfstroom langs de eilanden gaat. Dit zorgt voor bijzondere omstandigheden waar trekvogels, papegaaiduikers, orka’s en blauwe vinvissen maar al te graag gebruik van maken. Ook vind je op de eilanden prachtige stranden met kraakhelder water, die geliefd zijn bij surfers over de hele wereld. En tussen eind mei en half juli gaat de zon niet onder. Op de Lofoten kun je dus van de middernachtszon genieten en heb je superlange dagen. En tussen september en half april kun je hier bij helder weer het noorderlicht zien.

Duurzaam toerisme

Ontdek de Lofoten, een bijzonder stukje Noorwegen, vanaf het water © CheckinPR
Ontdek de Lofoten, een bijzonder stukje Noorwegen, vanaf het water © CheckinPR

Een mooie bestemming moet natuurlijk mooi blijven. Daarom zet de lokale bevolking zich in om samen met de Noorse overheid de Lofoten eilanden zo goed mogelijk te behouden. Gemeenten werken samen met de reisindustrie om ervoor te zorgen dat de negatieve impact van toerisme zoveel mogelijk beperkt wordt en cultuur en natuur worden behouden. Door alle goede duurzame initiatieven komen de Lofoten nu in aanmerking voor het ‘Sustainable Destination’ keurmerk.

De ruige geschiedenis van de Lofoten

Al in tijden van de Vikingen kwam men erachter dat de Lofoten over de ideale omstandigheden beschikken voor visserij. De warme golfstroom brengt grote scholen vis langs de eilanden en zodoende zijn er verschillende authentieke vissersdorpen op het eiland te vinden. Zo ook het dorp met de kortste naam ter wereld, Å, dat nu grotendeels dienst doet als historisch museum. Daar kun je een traditionele Rorbu (vissershut) bezoeken en zien hoe stokvis wordt gemaakt. De unieke landschappen, de bijzondere luchten en het Noorderlicht hebben door de jaren heen ook veel kunstenaars naar de regio getrokken. Liefhebbers kunnen talloze kunstgalerieën en exposities bezoeken.

Meer over de Lofoten vind je op de site van Visitnorway.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.