Shadow

Vakantiebeurs trekt 13 procent meer bezoekers

Vakantiebeurs 2013Na enkele jaren van dalende bezoekersaantallen heeft de Vakantiebeurs de weg omhoog weer gevonden. De zondag afgelopen editie trok 117.073 bezoekers, dertien procent meer dan in 2013.Beursorganisator VNU Exhibitions had behoorlijk wat maatregelen genomen om de bezoekersaantallen weer op te krikken. Zo werd er meer gewerkt met populaire themapleinen, konden bezoekers op de beurs exclusieve kortingsbonnen krijgen en werden de toegangsprijzen verlaagd.

Mooie aftrap

VNU Exhibitions marktmanager Travel Editha Hoogenberg, organisator van de Vakantiebeurs: “Het is geweldig dat we de afgelopen week samen met onze deelnemers de reisbranche een boost hebben gegeven. Van onze exposanten krijgen we veel positieve reacties op de kwaliteit van het bezoek en velen hebben direct op de beurs geboekt. Als organisatie zijn we trots dat we met onze deelnemers en partners het reisseizoen zo mooi hebben mogen aftrappen’’.

Op vakantie in Europa

Een van de opvallende bevindingen uit de evaluatie van de beursorganisatie is de toegenomen belangstelling voor een vakantie in Europa. Dit neemt niet weg dat ook een groot deel van de bezoekers op zoek is naar een bestemming elders op de wereld. Ruim één op de vijf bezoekers kwam zich ook speciaal oriënteren voor een korte of lange vakantie in Nederland.

Fors uitgavenpatroon

Gevraagd naar het bestedingsniveau voor de komende vakanties gaven de bezoekers van de Vakantiebeurs aan gemiddeld per persoon per jaar bijna 3300 euro aan vakanties te zullen besteden. Dit is drie keer zo veel als de ruim 1100 euro die de gemiddelde Nederlander afgelopen jaar aan vakanties heeft uitgegeven. Als mensen dus gaan doen wat ze in het onderzoek angeven, mag de toeristische sector zich in de handen wrijven.

Top 3

Als top 3 populaire bestemmingen binnen Europa noemden de bezoekers Italië, Frankrijk en Duitsland/Spanje. Griekenland steeg sterk in populariteit en staat vierde, gevolgd door Oostenrijk/Zwitserland op de vijfde plaats. De meest geliefde bestemmingen buiten Europa zijn respectievelijk Azië, Verenigde Staten/Canada, Afrika, Midden- en Zuid-Amerika en het Caribisch gebied.

Trend naar luxe

Belangrijkste redenen voor een bezoek aan de Vakantiebeurs waren: gericht informatie verzamelen, inspiratie opdoen, een vakantie uitkiezen, een dagje uit en vermaak, de exclusieve beursaanbiedingen en aanvullend informatie inwinnen over een reeds geboekte vakantie. De trend naar luxe tijdens de vakantie komt duidelijk naar voren uit de keuze voor een hotel als meest geliefde accommodatie. Daarna volgden de camping, het pension/B&B en het appartement.

Camping by Night

Onder de beursbezoekers waren ook de nodige bezitters van een kampeermiddel, zoals een caravan, camper, vouwwagen of tent. Om deze groep en vooral ook de niet-kampeerders de sfeer van een echte camping te kunnen laten opsnuiven was in een half verduisterde hal van de Vakantiebeurs de Camping by Night ingericht. De kampeerliefhebbers kunnen zich alvast verheugen en verder oriënteren op de vijftigste editie van de Kampeer en Caravan Jaarbeurs die komend najaar, van 8 tot en met 12 oktober, in de Jaarbeurs in Utrecht op het programma staat.

Duitsland

Duitsland was Gastland van de Vakantiebeurs en deed er alles aan om het land, de regio’s en steden onder de bezoekers te promoten. Het land verraste de bezoekers onder andere met een wijnproeverij en was op alle pleinen met de meest populaire typen vakanties aanwezig om de grote variëteit als toeristische bestemming onder de aandacht te brengen.

Cruises

Voor de Pleinen was gekozen voor de thema’s ‘Vaar’ (Cruises & Zeilen), ‘Actief’ (Fiets & Wandel), ‘Samen’ (Familie & Kinderen), ‘Ontdek (Avontuur & Verre Bestemmingen), ‘Buiten’ (Kampeer & Camping) en ‘Zien (Steden & Cultuur). De meeste belangstelling ging uit naar het plein Zien, gevolgd door Ontdek, Buiten, Actief, Samen en Vaar. De mogelijkheden aan cruises op Vaar zijn op zich een klein segment in de totale vakantiebranche maar trokken toch de belangstelling van 1 op de 5 bezoekers van de Vakantiebeurs.

Vakantiebeurs 2015

De publieksdagen van de Vakantiebeurs 2015 zijn van woensdag 14 januari tot en met zondag 18 januari.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *