Uitstekend jaar voor Leidse musea

Geplaatst door Redactie op 18 februari 2014 om 14:38 in de categorie Attracties

Het afgelopen jaar was zeer succesvol voor veel van de Leidse musea. Totaal bezochten bijna 1,2 miljoen mensen de musea die Leiden ‘Stad van ontdekkingen’ rijk is. Dit is een stijging van 13,6% ten opzichte van 2012. Voor een aantal musea betekende dat zelfs de meeste bezoekers ooit.

Petra=-tentoonstelling. ©Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden

Petra-tentoonstelling.
©Rijksmuseum voor Oudheden, Leiden

De Hortus botanicus scoorde in 2013 de hoogste bezoekersaantallen in haar geschiedenis. Museum De Lakenhal ontving 36% meer bezoekers, Naturalis behaalde het hoogste aantal sinds de opening en het Rijksmuseum van Oudheden wist het hoogste aantal sinds 13 jaar te bereiken. Ook de ‘kleinere musea’, zoals Molenmuseum De Valk, trokken meer bezoekers.

Museum De Lakenhal

Bijna 60.000 mensen bezochten in 2013 Museum De Lakenhal. De meeste bezoekers gingen naar de tentoonstelling UTOPIA 1900-1940. Visies op een Nieuwe Wereld. Het museum kijkt terug op een jaar vol hoogtepunten met onder meer de presentaties ‘Machtige Glazen’ en ‘Wereldschatten. Van Cicero tot Erwin Olaf’.

Museum Boerhaave

Museum Boerhaave begroette het afgelopen jaar 73.723 bezoekers. Dat is ruim 21% meer dan in 2012. De tentoonstellingen – Amazing Models en 100 jaar uitvindingen, Made bij Philips Research – dragen bij aan dit succes. Maar ook de tentoonstelling Vindingrijk, over Nederlands grootste geleerde en uitvinder Christiaan Huygens, trok veel en vooral jonge bezoekers.

Naturalis

Ook Naturalis had een goed jaar met circa 307.500 bezoekers. Dit is het hoogte aantal sinds de opening en bijna 54.000 bezoekers meer dan in 2012. Naast de vaste collectie trokken ook de verschillende evenementen veel publiek. Naturalis was veel in het nieuws met uiteenlopende wetenschappelijke onderwerpen met als hoogtepunt de vondst van de T.rex.

Rijksmuseum van Oudheden plust 20 procent

Het Rijksmuseum van Oudheden mocht zich verheugen met de komst van ruim 73.000 bezoekers in 2013, het hoogste aantal van de afgelopen dertien jaar en ruim 20% meer dan vorig jaar. De grote publiekstrekker was de tentoonstelling Petra. Wonder in de woestijn. De expositie Het Egypte van Hollywood en de tentoonstelling Mummiekisten van de Amon-priesters konden ook op grote belangstelling rekenen. De kindervakantieactiviteiten werden eveneens druk bezocht, zo ook de evenementen Museumnacht Leiden, Nacht van de Viool en de Week van de Klassieken.

Het Archeologisch Centrum, het Regionaal Archief, het Leiden American Pilgrim Museum en het Leids Wevershuis trokken evenveel of minder bezoekers dan in 2012.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.