Shadow

Twaalf nieuwe wandelroutes verbinden Nederland en Duitsland

Met behulp van gps en smartphone de grens over: de gemeente Venlo heeft samen met de partners Nettetal, Geldern en Straelen twaalf grensoverschrijdende wandelroutes ontwikkeld, die via internet gedownload kunnen worden. Ze zijn te vinden op het internationale platform www.outdooractive.com en kunnen worden gedownload op het grensoverschrijdende boekingsplatform www.2-land-reizen.nl. In plaats van kaarten, borden en wandel-gidsen wijzen gps-data de weg.

Twaalf nieuwe wandelroutes

Wandelen met app

Veelzijdig en innovatief: in het kader van het project ‘Euregionaal digi-taal wandelen’ werden twaalf nieuwe wandelroutes ontwikkeld, die bestaande routes aan Nederlandse en Duitse kant met elkaar verbinden. “Op deze manier kunnen wandelaars in één klap kennis maken met twee landen. Dat maakt de routes extra aantrekkelijk”, vertelt projectleidster Roswitha Karallus van Stadtmarketing Nettetal. Elke route beschikt over meerdere startpunten, Nederlandse en Duitse bezienswaardigheden, horecagelegenheden en idyllische natuurgebieden.

App en gps-apparatuur

Bovendien worden de routes gekenmerkt door een innovatieve bewegwijzering: in plaats van borden geven gps-data de richting aan. Daartoe werden de nieuwe wandelroutes in de app ‘Outdooractive’ geïntegreerd. Ze kan eenvoudig via de website www.outdooractive.com worden ge-download en biedt uitgebreide route-informatie: lengte, duur, moeilijk-heidsgraad, hoogteprofiel, parkeerplaatsen, bezienswaardigheden en horeca zijn slechts een paar voorbeelden. De website www.outdooractive.com is gekoppeld met diverse aanbieders van outdooractiviteiten. Tip voor gebruik: de app dient voor de start op de smartphone te worden gezet, zodat hij onderweg offline kan worden gebruikt; in het Nederlands-Duitse grensgebied is het bereik met een mobiele niet altijd even sta-biel.

Op de site www.2-land-reizen.nl kunnen de routes als gpx-bestand wor-den gedownload en vervolgens met een gps-apparaat worden gebruikt. Hier zijn de belangrijkste punten als parkeerplaatsen, wegrestaurants en bijzonderheden langs de weg als gps-coördinaten aangegeven. Het sys-teem werkt ongeveer zo als een navigatiesysteem in de auto: de wandelaar ontvangt de gegevens via een satelliet, waardoor de ontvangst altijd en overal gegarandeerd is. Wie geen gps-apparaat bij de hand heeft, kan de gegevens ook met behulp van een smartphone-app gebruiken.

Jongere wandelaars

Met dit moderne aanbod willen de initiatiefnemers vooral ook jongere wandelaars trekken. “Een speurtocht met smartphone of gps is voor kinderen en jongeren natuurlijk veel spannender dan een traditionele wandeling op zondagmiddag”, vertelt Roswitha Karallus. Daarom was er bij de samen-stelling van de routes bijzondere aandacht voor het gezinsvriendelijke aspect. Alle routes kunnen moeiteloos in een middag worden afgelegd.

Het project ‘Euregionaal digitaal wandelen’ wordt in het kader van het INTERREG IV A programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). Het wordt begeleid door het programmamanagement bij de euregio rijn-maas-noord.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *