TE GAST IN laat lezer kennismaken met India van nu

Geplaatst door Redactie op 28 juli 2014 om 16:05 in de categorie Algemeen nieuws

tegastinindiaIn oktober 1987 ging de landenserie TE GAST IN van start met een uitgave over India. Nu, 27 jaar later, is er heel wat veranderd in India. De TE GAST IN-formule is echter actueler dan ooit. In de geheel vernieuwde TE GAST IN India geven auteurs met verschillende achtergrond reizigers en andere geïnteresseerden een kijkje in het alledaagse leven van Indiërs.

Zeggen dat India een land van uitersten is, is volgens journaliste en samenstelster Mariëlle van Bussel een understatement. Het contrast tussen moderne en traditionele wijken in steden als Delhi en Mumbai is enorm. Waar het ene deel meegaat in de modernisering, blijft het andere deel steken in traditie. Met als gevolg enorme verschillen in inkomen, status en kansen. Dat contrast is zelfs nog groter tussen stad en platteland. Zo gauw je een dorp binnenwandelt, zet je een stap terug in de tijd.

Pragmatische religie

Wat betreft religie kent India een grote verscheidenheid, van hindoes tot moslims en van jaïns tot boeddhisten. De reisreportages in deze uitgave brengen de lezer naar belangrijke hindoe-plaatsen zoals de heilige stad Varanasi waar gelovigen hun doden verbranden en Allahabad waar in 2013 honderd miljoen mensen bijeenkwamen om het Kumbh Mela-festival te vieren. Dat de Indiase samenleving mede als gevolg van economische en politieke ontwikkelingen verandert, blijkt uit de impact van het kastenstelsel dat langzamerhand aan invloed afneemt en wijze waarop tegenwoordig de hindoe-feesten Holi en Diwali worden gevierd.

Typisch Indiaas

Verder bevat deze uitgave artikelen die typisch zijn voor India zoals de kruidige keuken die ook vegetariërs veel te bieden heeft. Daarnaast Bollywood, de Indiase cinema die steeds meer aandacht heeft voor seks en andere controversiële thema’s. En natuurlijk cricket, de nationale sport van India, waarin het land zich momenteel met trots wereldkampioen mag noemen.

Tijgersafari

Met de toegenomen welvaart gaan elke jaar meer Indiërs op vakantie. De meesten blijven in eigen land en reizen met de trein naar hun vakantiebestemming. Een tijgersafari in een van de Nationale Parken staat inmiddels hoog op het verlanglijstje.

Meer informatie

TE GAST IN Inia, 13e druk 2014, 80 p., ISBN 978 94 6016 050 9. Prijs € 8,95.
Samenstelling Mariëlle van Bussel. M.m.v. Dana van Breukelen, Piet Hermans, Mirjam Letsch, Mark Lieffers en Johannes Odé.
Verkrijgbaar in (reis)boekhandel of via http://www.tegastin.nl/. De online-uitgave (prijs € 4,99) is via de TE GAST IN-website beschikbaar.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.