Sneeuw in juni? Waar kun je nu nog skiën

Geplaatst door Redactie op 10 mei 2017 om 14:35 in de categorie Bestemmingen

De winter is voorbij en de meeste skigebieden in de Alpen sluiten hun liften medio mei. Alle skigebieden? Zeker niet! Sommige gebieden zijn vanaf juni open voor het zomerskiën en anderen zijn doorlopend geopend. WinterTrex geeft tips voor wintersport tijdens de zomermaanden.

Les Deux Alpes

Les 2 Alpes in Frankrijk


Wereldwijd zijn er in juni ongeveer 100 skigebieden geopend. Op het zuidelijke halfrond begint dan natuurlijk de wintertijd en in landen als Australië, Nieuw-Zeeland, Chili, Argentinië of Zuid-Afrika begint het sneeuwplezier dan pas echt. Bij ons in de Alpen zijn er dankzij gletsjers en locaties met een hoge ligging voor wintersporters altijd nog een dozijn skigebieden die nu nog sneeuwwitte pistes kunnen aanbieden.

Doorlopend geopend

Altijd kunnen skiën, wanneer en bij welke temperaturen dan ook. Dat kan in Oostenrijk alleen op de Hintertuxer Gletsjer. Een kleiner gedeelte dan normaal is elke dag van het jaar geopend. In de zomer zijn hier in het beste geval ongeveer 20 km pistes en 10 liften open.

De enige gletsjer in het Salzburger Land

De pistes op de Kitzsteinhorn zijn na de winter doorlopend geopend tot 23 juli. De goed onderhouden gletsjerpistes met het aanzienlijke snowpark boven Kaprun kan men dus gerust als zomerskigebied zien. Momenteel zijn op de Kitzsteinhorn 13 liften en alle 17 pistes beschikbaar.

Met uitzicht op de Matterhorn

Wat de Hintertuxer Ferner voor Oostenrijk is, is de Theodulgletsjer in Zwitserland. In het skigebied Matterhorn Glacier Paradise blijft het wintersportplezier het hele jaar door mogelijk. Met 21 km pistes is dit het grootste zomerskigebied in de Alpen en bovendien heeft men een geweldig uitzicht op de bergen inclusief de Matterhorn (4.478 m). Het bergstation Trockener Steg ligt op 2.939 m hoogte, het hoogste punt in het skigebied zelfs op 3.883 m. Een deel van de pistes wordt in de zomer graag door diverse nationale skiteams als trainingskamp gebruikt en bij voldoende sneeuw is ook het snowpark Zermatt geopend.

Tignes tijdelijk geopend

Er zijn ook skigebieden die in april of mei regulier sluiten en daarna in de zomermaanden opnieuw voor trainingskampen of gepassioneerde skiërs openen. Daaronder valt bijvoorbeeld Tignes in het Franse Isère-dal. Hier gaan de liften op 24 juni in de zomermodus open en brengen 20 pistekilometers skiplezier. Er is zelfs een snowpark en een panoramarestaurant, waar men op het terras een lekker bruin kleurtje kan krijgen. Tot en met 6 augustus zijn de liften voor wintersporters geopend en na een korte pauze gaat het winterseizoen begin oktober alweer van start.

Tien weken zomerskiën in Les 2 Alpes

Les 2 Alpes, één van de hoogstgelegen gletsjerskigebieden wereldwijd, biedt eveneens een speciale zomerskiperiode aan. Op 24 juni opent het Franse skigebied in het Ecrins-massief. Tot op een hoogte van maximaal 3.600 m zijn dan elf pistes geopend. De periode duurt in totaal tien weken, voordat op 2 september de zomerpauze begint.

Gletsjer zij dank

Het grootste gletsjerskigebied met 43 pistekilometers is de Stubaier Gletsjer in Tirol. Hier duurt het skiplezier dit seizoen tot 18 juni. Afhankelijk van de sneeuwomstandigheden is ongeveer de helft van de 35 afdalingen geopend. Op de Dachsteingletsjer, de hoogste top in Stiermarken, draaien de liften vrijwel het gehele jaar. Zover de sneeuw het toelaat, zijn in juni maximaal vijf pistes, vijf liften en drie skiroutes geopend.

Meer en sneeuw op de Mölli

De Mölltaler Gletsjer is vanaf 15 juni nog een aantrekkelijk gletsjerskigebied dat zomers skiplezier biedt. Het enige gletsjerskigebied van Karinthië is maximaal 3.122 m hoog en biedt negen liften en 18 km afdalingen, waaronder een boardercross-route en een 7 km lange wedstrijdroute. Afgezien van een korte pauze in mei is de gletsjer het hele jaar geopend. Wie genoeg heeft van het wintersporten, kan boven Flattach een kleine wandeling rond één van de heerlijke bergmeren maken, die de merenregio Karinthië hier te bieden heeft.

Alleen in de zomer open?

In Italië is de Stilfser Joch bij Sulden het bekendste zomerskigebied. Het unieke kenmerk betreft niet alleen de 48 haarspeldbochten die de bezoekers tot aan de pashoogte bij de Passo Stelvio moeten overwinnen. Het is namelijk ook het enige skigebied in de regio dat alleen ’s zomers geopend is. Het skiplezier begint al op 25 mei tot op een hoogte van maximaal 3.450 m en duurt tot 1 november. In deze periode skiën ook internationale skiteams op de rond 10 km afdalingen, die graag als trainingsgebied worden gebruikt.

Endless winter in de VS en in Canada

Onze tip voor iedereen die de grote zee naar Noord-Amerika oversteekt: het skigebied Mammoth Mountain in Californië is dankzij het bizarre weer in de Sierra gezegend met veel sneeuwval. Het gebied haalt gemiddeld 200 skidagen per jaar! De pistes of, beter gezegd, het ‘skiterrein’ ligt tussen 2.400 en 3.300 m en is tot juni in gebruik.

Bovendien is het gletsjerskigebied Timberline in Oregon bijna het hele jaar geopend. Alleen in oktober is er een kleine pauze. Verder kan op de pistes tussen 1.400 en 2.600 m bij Mt. Hood altijd worden geskied.

Als enige skigebied in Canada is Whistler-Blackcomb in Brits Columbia ook ’s zomers geopend. De lagergelegen pistes zijn dan gesloten, maar boven op de gletsjer op de Blackcomb op een hoogte van 2.284 m draaien de beide gletsjerliften tot in augustus. In de afgelopen seizoenen haalde dit skigebied eveneens meer dan 200 skidagen.

Sharing is caring!

Comments are closed.