Sculptuur in Bredelar: Duitsland ontmoet Nederland

Geplaatst door Redactie op 21 mei 2014 om 11:49 in de categorie Beurzen en evenementen

Duitsland Sauerland klooster BredelarEen klooster zonder beeldhouwkunst is eigenlijk onvoorstelbaar. Sculpturen zijn al heel lang belangrijk in religieuze ruimtes, waar ze de aandacht vasthouden bij het hier en nu. Sinds de secularisatie is de beeldhouwkunst uit het klooster in Bredelar verdwenen. Maar deze zomer komen beeldhouwwerken in hedendaagse vorm terug in het in de 12e eeuw gestichte klooster. Sculptuur Bredelar heeft 22 Duitse en Nederlandse kunstenaars uitgenodigd om hun werk in het klooster te presenteren. Op 29 juni wordt de opmaat-tentoonstelling geopend met als thema beschut onder de huid, de toekomst is al begonnen.

Wat is Sculptuur Bredelar?

Sculptuur Bredelar stelt zich ten doel een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Klooster Bredelar als cultureel centrum en actuele ontwikkelingen in de Nederlandse en Duitse beeldhouwkunst te stimuleren. Vanaf de zomer van 2015 wordt in Bredelar een biënnale met werk van Duitse en Nederlandse beeldhouwers georganiseerd. Sommige werken worden aangekocht, zodat er in de loop van de tijd een beeldenpark met internationale uitstraling zal ontstaan. Een belangrijk onderdeel van de biënnale is een symposium, waar Duitse en Nederlandse beeldhouwers, kunsthistorici en filosofen kunnen discussieren over de ontwikkelingen in de hedendaagse beeldhouwkunst.

Waarom hier?

Het is geen toeval dat de Nederlandse Stichting Van den Broek-Nolte Bredelar als locatie heeft uitgekozen voor dit project. Mevrouw Van den Broek is als Anne Nolte in Bredelar geboren en het echtpaar heeft altijd goede banden met de plaats onderhouden. Met de biënnale wordt de culturele betekenis van het klooster nog eens onderstreept. Het stimuleren van de hedendaagse beeldhouwkunst en het verdiepen van de culturele banden tussen Nederland en Duitsland zijn de rode draad van alle activiteiten.

Thema van de opmaat-tentoonstelling

Een jaar voor de eerste sculptuurbiënnale presenteert Sculptuur Bredelar een opmaat-tentoonstelling, een voorproefje van wat gaat komen. Het thema beschut onder de huid, de toekomst is al begonnen sluit aan bij zowel de geschiedenis als de toekomst van het klooster. Klooster Bredelar werd in de 12e eeuw gesticht voor premonstratenzer nonnen. Een klooster is als een huid die beschut en verbergt. Een huid die de bewoners afschermt van de buitenwereld en die vrouwen vrijstelt van huwelijk en zwangerschap. De curator van de tentoonstelling is dr. Jeroen Damen.

De tentoonstelling wordt op zondag 29 juni 2014 om 14 uur geopend door dr. Arie Hartog, directeur van het Gerhard-Marcks-Haus in Bremen en duurt t/m 14 september.

Kloster Bredelar | Sauerlandstraße 76 | D-34431 Marsberg-Bredelar (Sauerland)
29 juni t/m 14 september 2014 | do t/m zo: 11 – 17 uur, vr tot 20 uur | gratis entree
Meer informatie: www.sculptuur-bredelar.nl

Sharing is caring!

Comments are closed.