Rembrandt in Zwart-Wit

Geplaatst door Redactie op 7 februari 2014 om 12:24 in de categorie Beurzen en evenementen

rembrandtRembrandt is op reis door Nederland. Vanaf 1 juli tot en met 5 oktober 2014 is in Museum Gouda de tentoonstelling Rembrandt in Zwart-Wit – 100 meesterlijke etsen te zien.

Particuliere verzameling

Deze reizende tentoonstelling omvat 100 etsen uit de particuliere collectie van Jaap Mulders. In Museum Gouda ligt de nadruk op etsen die verhalen uit de Bijbel laten zien. Daarnaast zijn er etsen te zien met onderwerpen uit het dagelijks leven. Bijzonder zijn ook de vier etsen die als illustratie bedoeld waren voor een boek van de Joodse filosoof en schrijver Menasseh ben Israel. De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen van vijf stadsmusea (Hoorn, Bergen op Zoom, Harlingen, Zutphen en Gouda) en een particuliere verzamelaar.

Gouda en Rembrandt

Gouda heeft een bijzondere band met Rembrandt omdat Rembrandt zijn voormalige geliefde Geertje in het Spinhuis in Gouda liet opsluiten om de weg vrij te maken voor zijn nieuwe liefde. Er is veel gedaan om de etsen van Rembrandt voor een groot publiek toegankelijk en boeiend te maken. Zo krijgt de bezoeker een tablet mee, waarmee bezoekers de ets kunnen uitvergroten en waarin informatie per ets zit opgeslagen. De verzamelaar deelt zijn passie en kennis op die manier en brengt de kleine meesterwerken tot leven. Voor buitenlandse bezoekers is een toelichting in het Engels bij elke ets beschikbaar. Een speciale app helpt ook de jonge bezoekers de etsen van Rembrandt te ontdekken.

Ook komt er een speciaal cultureel programma bij de tentoonstelling en worden er in samenwerking met de VVV Gouda arrangementen samengesteld.

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.