Shadow

Reisverhaal: Op reis met mijn tweede adem

Cover-Heymans-keuze-3-200515-VZ_Pagina_1-192x300De eerste uitgave van ‘Op reis met mijn tweede adem’ van Miet Heymans uit Maaseik verscheen op 4 september. Miet had een aandoening waarbij haar luchtpijp langzaam maar zeker dichtgroeide. Nog voor haar operatie in Lausanne belooft ze zichzelf om na de revalidatie een tijd te gaan reizen. Dit boek is een reisverslag waarmee je de wereld kunt ontdekken zoals de auteur het zag en beleefde.

De smaak van reizen

Miet Heymans (Bree, 1961) vertrekt in 2011 voor zes maanden alleen op reis. Het is een uitdaging, maar vooral een verrijking.  Ze ontdekt andere culturen, nieuwe smaken en geuren. Ook beleeft ze heel wat mooie momenten;  als mens tussen de mensen, met aandacht voor grote en kleine dingen, met humor en verwondering. Haar kennis als historica en ervaring als reisbegeleidster zorgen ervoor dat je in dit boek ook veel achtergrondinformatie krijgt. Je kunt met ‘Op reis met mijn tweede adem’ de wereld verkennen vanuit je zetel … naar gebieden waar je al lang van droomt of naar plekken waar je nog nooit van hebt gehoord.

Hoe het begon

Een Chinees spreekwoord zegt: “Het is de tegenwind die de vlieger doet stijgen”. Dat is zeker ook op de auteur van toepassing. Miet vertrekt op reis na haar revalidatie met haar tweede adem. Dankzij deze tocht veranderde Miet van een pechvogel in een geluksvogel. De grens tussen Europa en Azië De Kaukasus is geen populaire vakantiebestemming, maar Miet wil vrienden in Jerevan bezoeken. Zij laten haar kennismaken met een grijs, melancholisch Armenië. Dan volgt Georgië, een land met vele facetten en een bijna legendarische gastvrijheid. In Oost-Turkije geraakt Miet in de ban van archeologische vindplaatsen.

De Trans-Siberische trein

Rusland-Trans-Sib-expressMen zegt dat onderweg zijn het echte reizen is. Wel, dan moet je zeker eens de Trans-Siberische trein nemen. Vertrekkend vanuit Moskou spoort de trein naar het Baikalmeer en dan verder naar Mongolië. Hier woont Miet het Nadaam festival bij en hobbelt ze in een oud Russisch busje door een oneindige, winderige vlakte. Het verblijf levert haar een tegenzin voor schaapsvlees op.

Het Verre Oosten

China is groot, heel groot en een keuze maken is moeilijk. Beijing en Xian staan op het programma, maar er is ook aandacht voor minder bekende bestemmingen zoals Ping Yao, Luoyang  of Xizhou. Door voetproblemen komt de schrijfster tot stilstand en laat zich in Kunming behandelen met acupunctuur. Ook bezoekt ze Tibet en Nepal. De zware aardbeving op 25 april 2015 brengt de herinnering weer terug van haar verblijf in Nepal waar ze een tijdje in de Kathmanduvallei verbleef.  De reis eindigt in Bhutan, een klein koninkrijk tussen de reuzen China en India. Het is een andere, soms sprookjesachtige wereld waar het BNG, het Bruto Nationaal Geluk, de maatstaf is.

Het boek van Miet Heymans is uitgegeven door de imprint van Boekenplan te weten Mosae mondo, een fonds met als specialisatie reisverhalen.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *