Shadow

Reisadvies Turkije aangepast

In verband met de mislukte militaire staatsgreep in Turkije heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties het eerder uitgebrachte reisadvies voor Turkije aangepast. Zondagmiddag 17 juli is het reisadvies voor Istanbul en Ankara verlaagd van code oranje (maak alleen noodzakelijke reizen) naar code geel, die al een tijd lang voor het grootste deel van het land geldt.

© Turks verkeersbureau
© Turks verkeersbureau

Voor het grootste deel van Turkije gold al een code geel. Dat is geen negatief reisadvies, maar geeft wel aan dat er veiligheidsrisico’s bestaan. Sinds de bloedige aanslag van 20 juli 2015 in Suruc en diverse aanslagen in het zuidoosten van Turkije gold een reisadvies voor Turkije. Het ministerie adviseert Nederlandse vakantiegangers in het hele land voorzichtig te zijn, in het bijzonder in grote steden.

Noodtoestand in Turkije

Inmiddels heeft de Turkse regering op 21 juli 2016 de noodtoestand uitgeroepen. Volgens de regering zouden toeristen daar in principe niets van merken. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft het reisadvies voor Turkije niet aangepast en raadt aan aanwijzingen van de autoriteiten direct op te volgen.

Voor Ankara en Istanbul gold vanwege de mislukte staatsgreep korte tijd wel een negatief reisadvies. Zaterdag 16 juli 2016 was code oranje van kracht, dat wil zeggen maak alleen reizen naar Ankara en Istanbul als dat strikt noodzakelijk is. Zondag is dat verlaagd naar code geel: er zijn veiligheidsrisico’s. Het dringende advies om demonstraties en massabijeenkomsten te mijden blijft wel van kracht.

Touroperators en luchtvaartmaatschappijen als Corendon, TUI, KLM en Transavia hebben op hun websites zaterdagavond nog geen persberichten of reizigersnieuws geplaatst naar aanleiding van de staatsgreep. Transavia had alleen zaterdagochtend zes vluchten geschrapt. Zaterdagmiddag gingen alle vluchten wel door. Woordvoerders van diverse luchtvaartmaatschappijen en touroperators lieten via landelijke media weten te verwachten dat er maandag weer volgens het normale schema gevlogen kan worden.

Negatief reisadvies voor zuidoosten van Turkije

Reizigers naar het zuidoosten van Turkije (buiten het grensgebied met Syrië en Irak) wordt nog steeds aangeraden alleen noodzakelijk reizen te maken. Dit geldt met name voor de grensprovincies met Syrië en Irak. In deze provincies is het niet veilig. Dit komt door de burgeroorlog in Syrië, de voortdurende instabiliteit in Irak, de gewapende strijd tegen groepen als ISIS en spanningen met de Koerdische PKK. De risico’s in deze gebieden nemen toe, aldus het ministerie. Deze risico’s zijn demonstraties die uit de hand kunnen lopen, gewapende confrontaties, aanslagen en ontvoeringen. Ook in andere delen van Turkije kunnen demonstraties voorkomen die tot geweld leiden.

Wil je naar de veilige gebieden van Turkije op vakantie? Kijk voor hotels bij onder meer De Jong Intra en Corendon.

Vakantie Turkije omboeken of niet?

Omdat er voor de Turkse badplaatsen aan de Turkse Rivièra geen negatief reisadvies geldt, kan iedereen daar gewoon op vakantie gaan. Maar touroperators zijn wel coulant als mensen hun vakantie naar Turkije toch willen omboeken. Klanten van Sundiogroup (oa Sunweb, ElizaWasHere, GoGo, Beachmasters, Husk en Bizztravel) die dit weekend of maandag naar Turkije zouden gaan, kunnen gratis annuleren of omboeken. Over vakantiegangers die dinsdag of later vertrekken wordt later een besluit genomen.

President Erdogan vierde ten tijde van de staatsgreep zelf vakantie in Marmaris. Daar zou geschoten zijn, maar de situatie is weer genormaliseerd.

Lees ook: Reisadvies Griekenland.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *