Oranjerouteplaats Hitzacker opent Prinz-Claus-Promenade

Geplaatst door Redactie op 8 september 2014 om 16:25 in de categorie Beurzen en evenementen

Prinses Beatrix heeft vrijdag de Prinz-Claus-Promenade geopend in de Oranjerouteplaats Hitzacker, Nedersaksen. Zij wijdde deze in met een wandeling.

© Verdo-museum

© Verdo-museum

De burgemeester van Hitzacker, Holger Mertins, onthulde tijdens het bezoek van prinses Beatrix ook een koningslinde voor het stadhuis van het stadje. Dit deed hij samen met Sylvo Thijsen, directeur van Staatsbosbeheer. De Nederlandse kunstenares Margot Berkman ontwierp het sierhek met gepolijste aluminium versieringen dat om de boom heen staat. Zij heeft hiervoor symbolen uit de historie van de Oranjes gebruikt, zoals de sinaasappelboom, die voor vruchtbaarheid staat, en de koninklijke scepter, teken van de macht. In Nederland staan veertig koningslinden met dergelijke sierhekken.

Reizende tentoonstelling over de Oranjeroute

Als geboorteplaats van Prins Claus speelt Hitzacker een belangrijke rol binnen de Oranjeroute. Deze route verbindt 33 plaatsen in Nederland en Duitsland die een historische band met het Huis van Oranje hebben. In Hitzacker wordt de uitgebreide expositie over de Oranjeroute vandaag officieel geopend. De expositie is een initiatief van het Duits Verkeersbureau, in aansluiting op de feestelijke viering van ‘200 jaar Koninkrijk’.

Op twaalf dubbelzijdig bedrukte panelen komt in zowel het Nederlands als het Duits de geschiedenis van de 21 Oranjerouteplaatsen in Duitsland tot leven. Van Dillenburg, de geboorteplaats van Willem van Oranje, tot Fulda, waar Nederlands eerste koning Willem I ‘het vak leerde’. Daarnaast geeft de expositie een goed beeld van de burchten en kastelen in de diverse Oranjerouteplaatsen. De tentoonstelling inspireert cultuurliefhebbers om ook zelf een vorstelijke reis langs deze route te maken.

Een klein stadje met veel charme

Hitzacker, door prins Claus “een klein stadje met veel charme” genoemd, is een mooi beginpunt voor de Oranjeroute. Het stadje aan de Elbe staat naast zijn ‘Oranje’ geschiedenis bekend om zijn vakwerkhuizen. De expositie over de Oranjeroute is in de eerst helft van september nog in het VERDO, het culturele centrum van Hitzacker, te zien. Daarna zijn de panelen tot het einde van 2015 in Schwerin, Fulda en vele andere Oranjerouteplaatsen te bewonderen. De Oranjeroute is in totaal ruim 3.000 km lang en kan in verschillende etappes met de auto of de fiets worden ontdekt.

Sharing is caring!

Comments are closed.