Shadow

Op vakantie met auto, caravan of camper. Lees de tips

Tijdens de coronapandemie is op vakantie met auto, caravan of camper nog populairder geworden. En dat is zo gebleven en zelfs toegenomen. Zowel voor korte of lange vakanties. Ook in het voor- en naseizoen trekken veel mensen er nog met de auto, caravan of camper op uit. We hebben een aantal tips als voorbereiding voor je reis.

met de camper door Europa
Campervakantie? Lees de tips ©Reisprofs

Aardbevingen, overstromingen… het komt steeds vaker voor, ook in populaire vakantielanden in Europa. Kijk voor je afreist naar een vakantieland buiten Nederland eerst naar de reisadviezen van de Nederlandse overheid.

Vakantie met de auto

De ANWB raadt aan om je auto voor je vertrekt een ‘vakantiebeurt’ te laten geven. Dan worden eventuele problemen al voor vertrek gevonden. Wil je je auto zelf vakantieklaar maken let dan op de volgende punten:

 • Check de bandenspanning. Deze moet niet te laag zijn omdat dit niet alleen je brandstofverbruik nadelig beïnvloedt, maar ook de manier waarop je auto zich op de weg gedraagt.
 • Zorg dat de olie op peil is, maar vul het reservoir vooral niet voorbij het maximum op de peilstok.
 • Vul het reservoir van de ruitensproeiers bij.
 • Zorg voor voldoende koelvloeistof.
 • Kijk of je ruitenwissers aan vervanging toe zijn.
 • Werkt alle verlichting? Richtingaanwijzers? Lampjes op je dashboard?
 • Laat kleine barstjes in je ruit repareren om te voorkomen dat het sterretje een grote scheur wordt.
 • Werkt de airconditioning nog goed? Moet het filter vervangen (natte sokkenlucht)? Om de aangroei van schimmels en bacteriën te voorkomen zet je de airco, ongeveer een kwartier voor je op je bestemming aankomt, uit.

Tips voor autovakanties met kinderen

Op reis met de caravan

 • Kijk of de trekhaak en het bevestigingspunt voor de verlichting goed vast zitten.
 • Is de breekkabel nog in orde?
 • Wat is de staat van de banden van de caravan? Zijn profiel en bandenspanning nog goed? Is de caravan niet te zwaar beladen? Een te zware caravan kan gaan slingeren, met risico’s die daaraan verbonden zijn.
 • Zijn gasslang en gasdrukregelaar nog goed? Op een gasslang voor een camper of caravan staat het productiejaar. Soms staat er ook een einddatum op. Een oranje gasslang mag je maximaal vijf jaar gebruiken, een zwarte gasslang twee jaar.

Vakantie met de camper

Het liefst laat je je camper voor de vakantie controleren door een specialist. Maar als je het toch zelf wilt doen let dan op de volgende zaken:

 • Ook voor een camper geldt dat de gasslang nog in orde moet zijn.
 • Hebben de banden nog voldoende profiel en zijn ze op de juiste spanning?
 • Net als voor een auto moet ook de olie in de camper op peil zijn, maar niet verder gevuld dan het maximum op de peilstok.
 • Vul het reservoir van de ruitensproeiers bij.
 • Zorg voor voldoende koelvloeistof.
 • Kijk of je ruitenwissers aan vervanging toe zijn.
 • Werkt alle verlichting? Richtingaanwijzers? Lampjes op je dashboard?
 • Check de remmen.
 • Laat kleine barstjes in je ruit repareren om te voorkomen dat het sterretje een grote scheur wordt.
 • Heb je een camper met airconditioning check dan of deze nog goed werkt. Moet het filter vervangen (natte sokkenlucht)? Om de aangroei van schimmels en bacteriën te voorkomen zet je de airco, ongeveer een kwartier voor je op je bestemming aankomt, uit.

Campertips

Veel campers zijn te zwaar, zo blijkt uit de vakantiechecks van NKC. Er gaan fietsen mee, bagage, stoelen, een tafel, een gevulde watertank… het weegt allemaal mee. De NKC meldt over het gewicht van een camper: “De toegestane maximummassa geeft aan hoe zwaar de camper in de praktijk maximaal mag wegen. Bij campers die geschikt zijn voor rijbewijs B, is dit nooit meer dan 3.500 kilogram. Het verschil tussen de toegestane maximummassa en de massa rijklaar is het laadvermogen.”
Met later aangebrachte accessoires zoals een luifel, alle bagage die meegaat én de passagiers moet je dus moeite doen om onder dat gewicht te blijven.

Boek je zomervakantie in Oostenrijk bij TUI en De Jong Intra. Boek een vakantiehuis in Oostenrijk bij Belvilla, Interhome of Uplandparcs (luxe appartementen in Vorarlberg). Of bekijk aanbiedingen voor een van de Landal-parken in Oostenrijk. Bekijk campings in Oostenrijk bij ACSI/Eurocampings.

Bekijk aanbiedingen voor campings in Frankrijk bij Suncamp, Eurocampings, Vodatent (luxe safaritenten in Frankrijk) en Vacanceselect. Kamperen bij de boer in Frankrijk kan via Boerenbed. Vakantiehuizen in Frankrijk kun je boeken bij Interhome en Belvilla. Hotels en vakantieparken kun je boeken bij Pierre et Vacances. Meer Frankrijk vakanties vind je bij De Jong Intra, TUI en OAD. Boek treintickets naar bestemmingen in Frankrijk.

Kijk voor aanbiedingen voor vakanties in Duitsland bij De Jong Intra.
Campings in Duitsland kun je boeken bij Eurocampings/ASCI, Suncamp en Vodatent (safaritenten).
Kijk voor vakantiehuizen in Duitsland bij Interhome en Landal Vakantieparken. Bij Uplandparcs kun je luxe appartementen in Duitsland boeken.
Voor stedentrips en andere vakanties in Duitsland kun je terecht bij TUI, De Jong Intra, OAD en Trivago.
En kijk bij NS International voor treintickets naar Duitse steden.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.