Onderzoek Winter 2013-2014

Geplaatst door Redactie op 6 oktober 2014 om 16:34 in de categorie Bestemmingen

oostenrijkskiKomende wintermaanden reizen naar verwachting opnieuw een half miljoen Nederlanders af naar Tirol voor een wintervakantie. Steeds meer gaan zij voor een totale winterbeleving waarin naast skiën en snowboarden ook andere activiteiten een rol spelen, zoals wellness en winterwandelen.  Een andere opvallende trend is dat meer mensen jaarlijks terugkeren naar de zelfde regio. Deze bestemmingstrouw steeg afgelopen winter naar 34 procent.

Het percentage mensen dat ieder jaar kiest voor Tirol is gestegen naar bijna 50 procent. Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek Winter 2013-14 onder Nederlandse wintersportgangers van het Oostenrijkse marktonderzoekbureau T-Mona, dat vandaag door Tirol Tourism Board in Zoetermeer werd gepresenteerd.

De belangrijkste trends uit het marktonderzoek:
1.    De wintersportvakantie draait niet meer alleen om skiën of snowboarden alleen, juist andere activiteiten spelen nadrukkelijker een rol. De wintersportganger zoekt de totale winterbeleving waarin ook wandelen, sleeën, rodelen en bijvoorbeeld wellness steeds belangrijker worden.
2.    Toenemende bestemmingstrouw bij reizigers naar Oostenrijk/Tirol. Zo komt 47 procent van de ondervraagden bijna ieder jaar terug in Oostenrijk. Voor Tirol ligt dit percentage nog iets hoger.
3.    De wintersportvakantie is bij uitstek een periode die je wilt doorbrengen met ‘mensen van wie je houdt’. Families met jonge én met volwassen kinderen, vriendengroepen; de grote meerderheid van wintersporters naar de sneeuw in Tirol, gaat met meer dan twee personen.
4.    De wintersportvakantie wordt ruim voor vertrek geboekt. Afgelopen winter boekte meer dan 30% van de Nederlanders in Tirol hun vakantie langer dan zes maanden voor vertrek (was 26 procent). 18 Procent besluit vier tot zes maanden van tevoren over hun wintersportvakantie en 25 procent twee tot vier maanden.
5.    De klanttevredenheid van Nederlandse winterreizigers in Tirol neemt toe, ook is er meer vraag naar kwaliteit, gemak en comfort. Zo kiezen ieder jaar meer mensen voor het vliegtuig, mede dankzij het toegenomen aanbod aan vluchten vanuit Nederland naar Innsbruck (tot 26 rechtstreekse vluchten per week). De Tiroler wintersportgebieden spelen op de vraag naar kwaliteit in met nieuwe investeringen in de infrastructuur waaronder de aanleg van nieuwe comfortabele high-speed liften, de aandacht voor gastronomie en investeringen in accommodaties.
6.    Sneeuwveiligheid op de pistes is enorm toegenomen in de afgelopen 30 jaar. Ondanks het sterk toegenomen aantal wintersporters is het aantal ongevallen op de pisten met bijna 40 procent gedaald. Dit is het resultaat van verbeterde kwaliteit en aanduidingen op de pistes, beter materiaal en zorgvuldige voorbereidingen van de skiërs en boarders en het gebruik van de skihelm.
 
Ruim 100 miljoen investeringen in wintersportgebieden Tirol

Dit jaar investeren de wintersportgebieden in Tirol meer dan 100 miljoen euro in de ontwikkeling en verbetering van de skigebieden. Het meest in het oogspringend zijn:
1. De investering van 23 miljoen euro door Oostenrijks’ grootste aaneengesloten skigebied SkiWelt Wilder Kaiser-Brixental in verbeteringen van het gebied.
2. Ischgl besteedt 40 miljoen aan de vernieuwing van de Pardatschgratbahh en breekt opnieuw een record met de introductie van een drie-kabel gondellift met ’s werelds grootste hoogteverschil vanaf de basis tot de top.
3. Sölden vervangt de Wasserkar 3-persoonstoeltjeslift voor een 6-persoonslift met ‘all-weather’ voorzieningen. Het basisstation wordt 500 m lager gebouwd, zodat ook een zwarte afdaling kan worden verlengd.

Sharing is caring!

Comments are closed.