Shadow

Onderzoek vakantie in Coronatijd: Op vakantie wegen maatregelen zwaarder dan in eigen land

Reisorganisatie Bebsy was benieuwd wat mensen in tijden van corona motiveert wel of niet te reizen en in hoeverre de maatregelen en aanhoudende pandemie een rol spelen in hun vakantieplannen. Ze vroegen ruim 1850 reislustige Nederlanders en Vlamingen naar hun mening en deed enkele opvallende ontdekkingen.

De zomervakantie zit er bijna weer op. Ook dit jaar zullen voor veel mensen de vakantieplannen er een stuk anders uit hebben gezien dan normaal. Toch zijn er flink wat mensen vertrokken naar het buitenland en er staan nog flink wat buitenlandse trips in de planning. Anderen blijven dichterbij huis of besloten de vakantie ook dit jaar volledig over te slaan. De jonge reisorganisatie Bebsy.nl, dat een groot aanbod heeft aan stedentrips, zocht uit wel effect corona op de vakantieplannen in 2021 heeft gehad.

Enkele opvallende onderzoeksresultaten

  • Meerderheid reist in 2021 naar buitenlandse bestemming;
  • Voor niet-gevaccineerden wegen zonzekerheid en goede deals zwaarder dan veiligheid waar dat voor anderen de meest zwaarwegende factor is;
  • Veel mensen zijn nerveus voorafgaand aan hun reis naar het buitenland in coronatijd, met name jongeren;
  • Maatregelen ter plaatse worden niet vaak overtreden, maar eenmaal thuis worden die snel weer vergeten; bijna niemand gaat in quarantaine;
  • Slechts een kleine groep gaat helemaal niet op vakantie in binnen- of buitenland;
  • Ruim 37% ziet af van vakantieplannen om verspreiding van het virus te voorkomen;

Waar gaan we op vakantie in coronatijd?

Op vakantie in het buitenland houden de meeste mensen zich aan de daar geldende coronaregels. © Gabriella Clare Marino voor Unsplash
Op vakantie in het buitenland houden de meeste mensen zich aan de daar geldende coronaregels. © Gabriella Clare Marino voor Unsplash

Iets meer dan de helft van de respondenten is naar het buitenland geweest of gaat nog en bijna een kwart is daar plannen voor aan het maken. Van de mensen die niet naar het buitenland gaan, heeft een ruime 53% besloten in eigen land op vakantie te gaan Vooral de leeftijd 56+ viert dit jaar graag vakantie in eigen land; bijna 65% van hen is al geweest of gaat nog. Slechts 7% van alle respondenten gaat helemaal niet op reis of vakantie, ook niet in eigen land. Er zijn ook mensen die hun vakantie in binnen- of buitenland al hadden geboekt maar deze in het water zagen vallen vanwege de pandemie (11%).

Op vakantie naar het buitenland

Mensen die naar het buitenland reizen in 2021 kiezen dan vooral voor bestemmingen die als ‘veilig’ te boek staan. Bijvoorbeeld vanwege de kleurcodering of besmettingscijfers. Dat is voor bijna 45% de doorslaggevende factor om voor een bestemming te kiezen. Alleen bij de niet-gevaccineerden zijn zonzekerheid en een goede deal belangrijker dan de besmettingscijfers of ‘kleur’ van een land. Bovendien kiezen zij vaker dan anderen voor een bestemming waar weinig maatregelen gelden.

Lees ook: Bespaartip stedentrips: Combineer vluchten en bespaar geld en tijd

Vooral jongeren voelen zich onzeker om in coronatijd op vakantie te gaan. © Lisanto voor Unsplash

We vinden het spannend om op reis te gaan in coronatijd. Nog geen kwart van de ondervraagden zegt totaal niet nerveus te zijn geweest. Iets minder dan 38% zegt zeer of enigszins nerveus te zijn en een ongeveer even groot aandeel zegt hier nauwelijks last van te hebben maar dus niet geheel zorgenvrij te zijn. Jongeren tot 25 jaar vinden het vooral spannend allemaal. Maar liefst 64% van hen geeft aan enigszins of heel erg nerveus te zijn voor vertrek. Bij de leeftijd 56 en hoger is dat percentage gehalveerd. Vlamingen zijn iets nerveuzer dan Nederlanders.

Goed voorbereid op reis

We lezen ons ook goed in. Slechts een kleine 8% van hen die een buitenlandse reis maken of hebben gemaakt doet dat zonder informatie in te winnen over de daar geldende maatregelen en situatie. Sites van officiële instanties in eigen land, zoals Wijsopreis, zijn de meest geraadpleegde bron, maar ook sites van instanties in het land van bestemming of informatie van de reisorganisatie waar de reis is geboekt zijn populair. Jongeren tot 25 jaar, die aangeven extra nerveus te zijn, zeggen twee keer vaker ongeïnformeerd op reis te gaan.

Coronamaatregelen ter plaatse

We houden ons bijna allemaal (89%) aan de maatregelen die gelden op de plaats van bestemming. Bij jongeren tot 25 jaar en niet-gevaccineerden liggen die percentages met respectievelijk 74% en 52% iets lager. Bij de leeftijdsgroepen vanaf 41 juist weer iets hoger. Als maatregelen worden overtreden is dat vooral omdat controle ontbreekt (64%). Ook zijn de maatregelen niet altijd bekend of staan ze de vakantiepret in de weg.

Amper in quarantaine na terugkeer

Thuis zijn we minder gezagsgetrouw. Op de vraag welke maatregelen er na thuiskomst werden getroffen staat het antwoord ‘geen’ met ruim 36% bovenaan. Een iets kleiner percentage heeft extra gelet op klachten maar slechts een kwart van alle respondenten heeft afstand gehouden van mensen. Mochten er klachten optreden kunnen er dus inmiddels al besmettingen hebben plaatsgevonden. Iets meer dan 20% heeft zich na thuiskomst laten testen en slechts een krappe 7% is in quarantaine gegaan. Opvallend is dat Vlamingen dat met 11% vaker doen dan Nederlanders (5%).

Redenen om af te zien van reis in coronatijd

De aanhoudende pandemie gooide het meeste roet in het eten van de vakantieplannen. Voor 64% van alle respondenten was dat de reden om geen plannen te maken. Voor de meeste mensen (ruim 40%) is dat omdat door het gedoe rond maatregelen de lol er snel vanaf is.

Maar we willen ook voorkomen dat we bijdragen aan de verspreiding van het virus. Voor ruim 37% is dat reden in eigen land of zelfs thuis te blijven. Er zijn overigens weinig opmerkelijke verschillen in de motivatie om vanwege de pandemie in eigen land te blijven of om vanwege de pandemie helemaal niet op reis te gaan, ook niet in eigen land.

Vakantie in eigen land

Mensen die in eigen land vakantie vieren geven wel opmerkelijk vaker aan dat ze de adviezen van de officiële instanties willen opvolgen dan mensen die sowieso thuisblijven (30% versus 18%) Bijna een kwart van de respondenten zegt best op reis te willen gaan, maar dat we in lockdown zaten als ze daar tijd voor hadden.

Voor het onderzoek werden in juli/augustus van 2021 ruim 1850 mensen uit het klantenbestand van Bebsy online ondervraagd met behulp van onderzoeksplatform Alchemer.com.

Bekijk reisadviezen per land.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.