Onderzoek Skyscanner: Nederlanders steeds beter voorbereid op zomervakantie

Geplaatst door Redactie op 27 juni 2018 om 10:35 in de categorie Algemeen nieuws

Binnenkort start voor veel Nederlanders zomervakantie. Omdat er in eerdere jaren vaak berichten waren dat Nederlanders matig tot slecht voorbereid op vakantie gaan, deed de wereldwijde zoekmachine Skyscanner hier onderzoek* naar. Uit de resultaten blijkt dat we geleerd hebben van de lessen van het verleden, en dat Nederlanders zich anno 2018 best goed voorbereiden op hun zomervakantie.

Vakantie op het drukste strand van Benidorm © Nico van Dijk

Vakantie op het drukste strand van Benidorm © Nico van Dijk

86% heeft alle reisdocumenten in orde

Voor wat betreft de reisdocumenten, kunnen de meeste ondervraagden onbezorgd op reis. Echter,  7% weet dat er een visum nodig is, maar moet nog actie ondernemen. 4% moet nog checken of er überhaupt een visum nodig is en 3% moet een paspoort of ID aanvragen c.q. verlengen. 1% verdiept zich pas kort van tevoren in de benodigde reisdocumenten. Skyscanner adviseert niet te lang te wachten: “Hoewel het bijvoorbeeld gemiddeld 5 werkdagen duurt voordat een paspoort of identiteitskaart bij een gemeente opgehaald kan worden, kan de procedure tijdens de drukke zomermaanden meer tijd in beslag nemen. Veel gemeentes bieden wel een spoedprocedure aan, maar daar zijn kosten aan verbonden.”

Gezondheid tijdens de vakantie

Met betrekking tot vaccinaties, zijn Nederlanders goed voorbereid. Slechts 2% heeft nog niet gecheckt of er een vaccinatie nodig is, nog eens 2% weet dat er een vaccinatie nodig is maar moet de inentingsafspraak nog regelen. De meeste Nederlanders hebben ook de (doorlopende) reisverzekering gecheckt/geregeld. 7% heeft dit nog op de actielijst staan en regelt dit kort van tevoren. 4% weet niet of er al een reisverzekering afgesloten is en 5% sluit nooit een reisverzekering af, tenzij het verplicht is (zoals in Cuba of Rusland).

Marijke Cortenbach van Skyscanner weet hoe belangrijk het is, je voor te bereiden op onverwachte gezondheidssituaties tijdens je vakantie. “Uit eigen ervaring, raad ik altijd iedereen aan om gratis een European Health Insurance Card aan te vragen. Mocht het namelijk zo zijn dat je noodzakelijke medische zorg nodig hebt op vakantie (binnen de EEG), dan gaat het met deze kaart in je portemonnee een stuk makkelijker. De kosten van de zorg worden namelijk meteen doorbelast aan je Nederlandse zorgverzekering, dus je hoeft niets voor te schieten.”

Bagagerichtlijnen goed in beeld

Ook wat betreft de bagagerichtlijnen in vliegtuigen, doen we het steeds beter. 67% heeft zich er al in verdiept wat er mee kan in de hand- en ruimbagage. 14% gaat er vanuit dat de bagageregels niet erg veranderd zijn ten opzichte van vorig jaar, en checkt daarom de regels niet bewust. 20% checkt kort van tevoren wat er meegenomen mag worden. Wat betreft de leuke onderdelen van de vakantie ter plekke, is er al veel voorpret geweest. 18% is zich al een poos grondig aan het voorbereiden op activiteiten tijdens de vakantie; 49% weet in grote lijnen hoe de vakantie eruit gaan zien maar wil zich er nog wat meer in detail in verdiepen.

*poll van Skyscanner.nl onder 571 Nederlanders in juni 2018

Sharing is caring!

Comments are closed.