Shadow

Nieuw: tentoonstellingsagenda voor Duitsland

IV_3375_3376_bOmdat culturele stedenreizen naar Duitsland bij Nederlanders zo populair zijn, heeft het communicatiebureau NLConnection een Nederlandstalige tentoonstellingsagenda speciaal voor Duitse musea gelanceerd: tentoonstellingen-duitsland.nl. Hier kan de cultuurliefhebber inspiratie opdoen voor zijn volgende museumbezoek. Vanwege de interesse vanuit de Duitse museumwereld zal het aanbod snel worden uitgebreid. De tentoonstellingen dit voorjaar behandelen uiteenlopende onderwerpen: van het motief van de legendarische Carmen in het werk van Picasso, bijzondere lakmeubels van rond 1700 tot hedendaagse kunstenaars die zijn geïnspireerd door India en het werk van de conceptkunstenaar Jan Albers.

Picasso – De legendarische Carmen

Kunstmuseum Pablo Picasso Münster | 7 februari t/m 3 mei 2015
Pablo_Picasso_Frau_mit_Haarknoten_1957_Lithografie_Kunstmuseum_Pablo_Picasso_Muenster_VG_Bild-Kunst_Bonn_2015De tentoonstelling met werk uit de eigen collectie van het Kunstmuseum Pablo Picasso Münster onderzoekt de gedaanteverwisselingen van het legendarische personage Carmen in het oeuvre van Picasso. Carmen, een van de beroemdste vrouwenfiguren uit de literatuur- en operageschiedenis, vertegenwoordigt het type van de trotse, door passie gedreven ‘femme fatale’. In het werk van Pablo Picasso komen motieven uit de populaire tragedie over liefde, dood en jaloezie veelvuldig voor, nu eens doordat hij zijn muzen weergeeft als trotse Andalusische vrouwen, dan weer in zijn interpretatie van het stierengevecht als dodelijk liefdesduel of in zijn bijna theatrale uitbeelding van rondtrekkende kunstenaars. Gelijktijdig wordt de tentoonstelling ‚Antoni Clavé – Een Spanjaard in Parijs‘ getoond. Zijn kostuum- en decorontwerpen voor de opera ‚Carmen‘ hebben wereldwijd bekendheid verworven.

Gérard Dagly 1660 tot 1715 – een lakatelier aan het Berlijnse hof

Museum für Lackkunst in Münster | 19 april t/m 26 juli 2015

Het in 1687 gestichte lakatelier aan het Berlijnse hof was het eerste in zijn soort in Europa. Onder Gérard Dagly ontstonden in de 25 jaar van zijn bestaan lakmeubels, lambriseringen en sierobjecten van uitzonderlijke kwaliteit, in een stijl die op Oost-Aziatische voorbeelden was gebaseerd. Deze invloedrijke stijl onderscheidt zich door een bijzonder gevoel voor met name de Japanse esthetiek, en was zijn tijd ver vooruit. Driehonderd jaar geleden overleed Gérard Dagly. Naar aanleiding hiervan ontsluiten tentoonstelling en catalogus zowel zijn werk als het archief.

Reis naar India

Staatliches Museum Schwerin |  27 februari t/m 14 juni 2015
In het voorjaar van 2015 neemt het Staatliche Museum Schwerin zijn bezoekers mee op een reis naar India. Boeiend is de tegenstelling van een Europese en een Aziatische visie op het subcontinent.  Voor de in Londen wonende schilder en fotograaf Alf Löhr is India bovenal één ding: kleur. Het zoeken naar lijnen en vormen heeft de blik van de Duitse fotograaf Thomas Florschuetz naar India geleid. De plastische werken van Sakshi Gupta komen veelal voort uit industriële producten die zij op sensitieve en creatieve wijze in een nieuwe context plaatst. De in Mumbai wonende Sudarshan Shetty geeft zijn kinetische objecten nieuw leven door middel van mechanische bewegingen of repeterende geluiden.

Jan Albers – cOlOnycOlOr

Von der Heydt-Kunsthalle Barmen in Wuppertal  | 22 maart t/m 28 juni 2015
In de solotentoonstelling van de Düsseldorfer kunstenaar Jan Albers (geb. 1971 in Wuppertal) is hoofdzakelijk actueel werk uit de afgelopen drie jaar te zien zijn. Persoonlijke perspectieven, de eigen biografie, de machteloosheid tegenover een gewelddadige wereld, het leven in de urbane chaos van wereldsteden, architectonische structuren en verschijningsvormen, reiservaringen en het verlangen naar ongerepte landschappen worden door de kunstenaar gefragmenteerd, geabstraheerd en verdicht tot driedimensionale reliëfs van hoge intensiteit.

Kijk voor meer interessante tentoonstellingen in Duitsland op tentoonstellingen-duitsland.nl.

close

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Sharing is caring!