Nieuw reisboek: TE GAST IN Nieuw-Zeeland

Geplaatst door Redactie op 22 september 2015 om 16:10 in de categorie Algemeen nieuws

Te Gast in Nieuw-ZeelandDe landenserie TE GAST IN is uitgebreid met een nieuwe uitgave over Nieuw-Zeeland. In deze handzame reisbundel geven tien auteurs een originele en gevarieerde kijk op dit bijzondere land. Onder hen de reisjournalisten Hans Avontuur en Anne Wesseling wier werk meerdere malen is bekroond. Samen met het prachtige beeldmateriaal van topfotografen Patricia Steur en Paul Tolenaar vormen de verhalen een bijzondere inspiratiebron voor alle Nieuw-Zeeland bezoekers.

Wat direct opvalt in Nieuw Zeeland is de aanwezigheid van de traditionele cultuur van de Maori, de inheemse bewoners. Op diverse plaatsen zie je hun houtsnijwerk of kun je hun ceremoniële zang- en dansuitvoeringen bijwonen. Antropoloog Toon van Meijl legt uit waarom de Maori in vergelijking met bijvoorbeeld de Australische Aborigines op meer respect van de samenleving kunnen rekenen. Een belangrijke rol daarbij is weggelegd voor Ta moko, de tatoeagekunst van de Maori, die sinds jaren een opmerkelijke revival kent.

Wildernis training

Om te kunnen overleven in het immense land met zijn grillige klimaat dienen de Kiwi’s, zoals de Nieuw-Zeelanders genoemd worden, over de nodige veerkracht te beschikken. Vandaar dat velen al op jonge leeftijd deelnemen aan survivaltochten in de wildernis. Stefan Heger maakt zo’n vierdaagse outdoor expeditie en beschrijft wat voor beproeving het is.

Abel Tasman

In Nieuw-Zeeland bestaan er een zee, een nationaal park, een gletsjer, een berg, een rivier en een dorp die genoemd zijn naar de Groningse ontdekkingsreiziger Abel Tasman. Dat zijn kennismaking met de Maori destijds door een misverstand uitliep op een drama lezen we in een bijdrage van Jan-Willem Driessen. Journaliste Anne Wesselink bezoekt het Nationaal Park dat naar Abel Tasman is genoemd en is onder de indruk van de vele bijzondere planten en vogels die ze tijdens haar wandeling tegenkomt.

Inspiratie

De onmetelijke ruimte stimuleert de auteurs om er op uit te trekken. Pim Verver en Marja doen dat per fiets en genieten van de gastvrijheid die hen onderweg ten deel valt. Wilma Lankhorst volgt op het Noordereiland het spoor van landschapskunstenaar Chris Booth. In Wellington, de filmhoofdstad van Nieuw-Zeeland, maakt ze een tour langs de filmlocaties van The Lord of the Rings. In de wateren nabij Taupo vangt Nico de Boer tijdens het vliegvissen op een dag maar liefst vijftien kanjers van forellen. Op het Zuidereiland stapt Hans Avontuur in Kaikoura aan boord om walvissen te spotten. Op zoek naar een flinke adrenalinestoot laat Martin Vansteenkiste zich overhalen voor een bungeejump. Tot slot neemt Stefan Heger op Stewart Island deel aan de hilarische pubquiz onder leiding van stoere cafébaas Vicky.

TE GAST IN Nieuw-Zeeland, 3e druk september 2015, 80p., ISBN 978 94 6016 058 5. Prijs € 8,95.
Samenstelling: Wilma Lankhorst en Kees van Teeffelen. Met bijdragen van: Hans Avontuur, Nico de Boer, Stefan Heger, Jan-Willem Driessen, Marja Kerst, Pim Verver, Toon van Meijl, Wilma Lankhorst, Liesbeth Steur en Anne Wesseling. Foto’s o.a. van Partricia Steur en Paul Tolenaar. Uitgave: Informatie Verre Reizen VOF, Nijmegen.
Verkrijgbaar in gespecialiseerde (reis)boekhandel of direct via: www.tegastin.nl.

Nieuw reisboek: TE GAST IN Nieuw-Zeeland
5 (100%) 1 vote

Sharing is caring!

Comments are closed.