Shadow

Nederlandse première van One Way Ticket, The Digital Nomad Documentary

Op donderdag 1 maart organiseert DocuDoka een film- en discussieavond over de wereld van digital nomads. De avond in Doka begint met de exclusieve Nederlandse première van One Way Ticket (2017), een nieuwe documentaire van de Zuid-Koreaanse journalist en filmmaker Youjin Do over de opkomst van digitaal nomadisme over de hele wereld.

© DokuDoka

Na de vertoning volgt een nagesprek over de voor- en nadelen van digitaal nomadisme als persoonlijke levensstijl en economisch model met Simone Grau van Travelgirls.nl, Fairouz Kaddour, de oprichter van We are Digital Nomads en een van de initiatiefnemers van Nederlandse Digital Nomads, en Melissa de Jonge, die onderzoek deed naar digital nomads.

Digitale nomaden zijn mensen, voornamelijk uit Amerika en Europa, die digitale technologieën gebruiken om op afstand te werken en een nomadische levensstijl te leiden. Ze werken vaak in niet-Westerse landen, vanuit huurwoningen, cafés, bibliotheken, co-working spaces en zelfs campings. Voor veel jonge mensen biedt het digitaal nomadisme een alternatief voor het traditionele idee van een fysieke werkplek en stelt het hen in staat om te werken en leven waar ze maar willen.

Hoewel het exacte aantal moeilijk is vast te stellen, hebben miljoenen mensen over de hele wereld de levensstijl inmiddels omarmd. De Nederlandse creatieve ondernemer en digitale nomade Pieter Levels schat zelfs dat ‘er in 2035 een miljard digitale nomaden zullen zijn’. Terwijl deze nieuwe levensstijl steeds populairder wordt, ontwikkelen bedrijven en overheden nieuwe strategieën om deze mensen te faciliteren. Digitaal nomadisme wordt dus mainstream en zal de wereldeconomie en mondiale samenleving veranderen, en is deze al aan het veranderen. Hoe ziet de levensstijl van een digitale nomade eruit? Wat zijn de voor- en nadelen van digitaal nomadisme? En, op een meer algemeen niveau, is het de toekomst van het werk, een nieuwe vorm van neokolonialisme of slechts een voorbijgaande trend? Deze vragen vormen de basis van DocuDoka #9: Is Digital Nomadism Too Good To Be True?

One Way Ticket, The Digital Nomad Documentary

De avond begint met de vertoning van One Way Ticket, The Digital Nomad Documentary, de eerste documentaire over digitale nomaden die precies bovenstaande vragen behandelt. Door middel van interviews met digitale nomaden, academici en autoriteiten – van de oprichter van een co-working space op Bali, Indonesië, tot Tim Ferriss, de auteur van de bestseller The 4-Hour Workweek (2011) – onderzoekt de film verschillende kwesties rond het vermeende ‘droomleven’ van de 21e eeuw.

De film is geregisseerd en geproduceerd door Youjin Do, zelf de afgelopen vier jaar een digitale nomade (vooral tussen Miami en Korea) en de auteur van Digital Nomad, het eerste boek over digitale nomaden in Korea. One Way Ticket is haar eerste documentaire. Do heeft de film volledig onafhankelijk gemaakt met behulp van crowdfunding en met het doel om, naar eigen zeggen, ‘het beeld van de levensstijl van de digitale nomade als wondermiddel te stoppen en de werkelijkheid bloot te leggen.’ De vertoning van One Way Ticket op DocuDoka markeert de Nederlandse première van de film.

Digitaal nomadisme

Na de vertoning is er een nagesprek met het publiek en drie (ervarings)deskundigen op het gebied van digitaal nomadisme: Simone Grau, Fairouz Kaddour en Melissa de Jonge. Grau is redacteur bij het online reismagazine Travelgirls.nl en schrijft tevens over haar (werk)reizen op haar blog Monagrau.com. Kaddour is de oprichter van We are Digital Nomads en een van de initiatiefnemers van Nederlandse Digital Nomads, een Facebookgroep die Nederlandse digitale nomaden met elkaar verbindt. Zowel de film als het nagesprek zijn in het Engels. De Jonge is onlangs bij de Erasmus Universiteit Rotterdam afgestudeerd met een onderzoek naar de werkwijze van digitale nomaden.

Kaarten voor de negende editie van DocuDoka zijn voor €10 verkrijgbaar via deze link (€7,50 voor studenten op vertoon van een studentenkaart aan de deur). Indien niet reeds uitverkocht in de voorverkoop, kunnen kaarten tevens worden gekocht aan de deur. Omdat het aantal plaatsen beperkt is, wordt vooraf online bestellen geadviseerd.

5/5 - (1 stemmen)

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *