Nederlands Kampioenschap Freeride ski & snowboard in het Franse Tignes

Geplaatst door Redactie op 17 oktober 2014 om 16:53 in de categorie Beurzen en evenementen

skiVan 26 t/m 30 januari 2015 vindt de tweede editie plaats van het Nederlands Kampioenschap Freeride ski & snowboard in het Franse Tignes. De wedstrijd is vanaf komende editie voor het eerst officieel erkend door de Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging, dat heeft de NKBV vorige week besloten. Door dit besluit van de NKBV krijgt het NK freeride nu een nationaal erkende positie en zal in januari worden uitgemaakt wie zich de eerste officiële Nederlands kampioenen freeride ski en freeride snowboard mogen noemen.

Eerste editie

Afgelopen januari vond de eerste editie plaats; toen nog zonder nationale erkenning. Het evenement is oorspronkelijk opgezet als een try-out om te bekijken of het concept serieuze potentie had. “Het feit dat de NKBV nu heeft besloten om de wedstrijd officieel te erkennen, is voor ons een enorme motivatie. Het betekent dat er in Nederland ruimte is voor serieuze freeride evenementen ondanks het feit dat we zelf geen bergen hebben, en ik verwacht dat de sport daardoor de komende tijd flink zal kunnen groeien”, aldus Jasper van der Meer, organisator van het evenement.

Zelf meedoen

Iedereen mag zich opgeven om mee te doen aan het NK freeride. In totaal worden er 80 startnummers uitgegeven. Op Om mee te doen hoef je geen expert te zijn. Wel moet je over enige ervaring buiten de piste beschikken en dien je jezelf redelijk te kunnen redden in alle soorten sneeuw. Ook dien je te beschikken over de basis veiligheidsmaterialen zoals een lawine pieper, schep, sonde en helm. De wedstrijd bestaat uit een kwalificatie ronde en een finale. De kwalificatie ronde vindt plaats op redelijk toegankelijk terrein en alleen de besten gaan door naar de finale op een uitdagendere helling. De veiligheid tijdens de wedstrijd is in de handen van een team ervaren berggidsen van het skigebied van Tignes zelf.

Dutch Freeride Week

Het NK freeride is onderdeel van de Dutch Freeride Week (26 t/m 30 januari). Een uniek evenement in Tignes (FR) voor wintersporters die van diepe sneeuw houden. Het evenement is ook toegankelijk voor rijders met wat minder freeride ervaring. De week is bedoeld om freeriders bij elkaar te brengen en om van elkaar te leren. Een ander doel is om mensen te interesseren in en informeren over freeriden als echte bergsport en de veiligheidsaspecten die daarbij horen. Zo zijn er diverse freeride clinics, safety seminars, een test-center waar je gratis freeride ski’s en snowboards kunt uitproberen en allerlei andere freeride activiteiten gedurende de week.

Espace Killy, het skigebied van Tignes, behoort zonder twijfel tot de beste freeride gebieden ter wereld. Het gebied is met een maximale hoogte van 3456 meter altijd sneeuwzeker en behalve de 300 km piste heeft het bijna oneindig veel off-piste afdalingen in huis.

Meer wintersport in Frankrijk

Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.