Shadow

Nederlander blijft voorzichtig met vakantieplannen

Tijdens de eerste maanden van het jaar worden in het algemeen de meeste reizen geboekt. Veel mensen maken dan plannen voor de zomervakantie, en anderen boeken stedentrips voor in het voorjaar. De pandemie blijft echter invloed hebben op ons reisgedrag, blijkt uit onderzoek van stedentripspecialist Bebsy.

Nederlanders willen graag op vakantie, zoals naar Kopenhagen, maar kiezen voor zekerheid. © Jesse de Backer / Unsplash
Nederlanders willen graag op vakantie zoals naar Kopenhagen, maar kiezen voor zekerheid. © Jesse de Backer / Unsplash

Zo zegt bijna driekwart van de ondervraagden dat de omicronvariant hen extra voorzichtig heeft gemaakt bij het plannen van buitenlandse reizen. Ook opvallend is dat bijna de helft van de mensen die nu boeken binnen 6 – 8 weken vertrekt. Voor Corona was dat slechts 25%. Over één ding is bijna iedereen het eens: we kunnen in de zomer nog niet vrij reizen zonder tests of vaccins.

We blijven op onze hoede bij het boeken

Onbekommerd vakantieplannen maken is nog niet aan de orde. 46% van de ondervraagden is voorzichtiger geworden sinds de sluipvariant omicron zijn intrede deed. 26% zelfs veel voorzichtiger. Toch heeft ruim een kwart al een reis geboekt en zegt de helft dat te gaan doen binnenkort. Slechts 19% zegt vanwege de pandemie te twijfelen over een reis naar het buitenland en een te verwaarlozen 1,3% zegt niet te gaan vanwege de aanhoudende coronapandemie. Opvallend: in een vergelijkbaar onderzoek van Bebsy vorig jaar lag dat laatste percentage nog op 25%.

Onzekerheid over toekomstige reisregels

De reden voor twijfel is onzekerheid. Hoe staan we ervoor tegen de tijd dat de reis zou plaatsvinden? Voor een ruime helft is dat de meest doorslaggevende afweging. Voor een ruime derde (zo’n 36%) is de lol er ook gewoon een beetje af als je tijdens je vakantie aan allerlei maatregelen gebonden bent. Een vergelijkbaar deel van de respondenten (33%) zegt zich zoveel mogelijk aan adviezen van de overheid en instanties te willen houden en daarom nog te twijfelen of af te zien van reisplannen.

Snel weg, voor het weer te laat is

Bebsy ziet een opvallende trend in het aantal boekingen dicht op de vertrekdatum. Met name vertrek binnen 6-8 weken is populair. 45% van de boekingen die via Bebsy zijn gedaan de afgelopen maand, heeft een vertrekdatum binnen die periode. In januari 2019 lag dat percentage met 25% een stuk lager. Dat heeft ongetwijfeld te maken met de onzekerheid van de situatie in de toekomst.

Daan van Luipen, oprichter en CEO van Bebsy: “Mensen kiezen voor zekerheid. Ze grijpen hun kans als er even een luwte is in het Coronageweld en willen dan snel vertrekken voor de situatie weer veranderd. In de zomer vorig jaar zag je ook daags voordat de maatregelen aangescherpt leken te worden dat gezinnen alvast de grens naar Frankrijk overstaken om te voorkomen dat ze het land niet meer in zouden komen. Eenzelfde soort gedrag zien we nu ook in vliegvakanties. Snel boeken en snel weg, voor het alweer te laat is.”

Testen en prikken

Het zal nog wel even duren voordat vliegtuigen weer net zo vol zitten als voor de coronapandemie © Reisprofs.nl
Het zal nog wel even duren voordat vliegtuigen weer net zo vol zitten als voor de coronapandemie © Reisprofs.nl

Dat mensen rekening houden met aanhoudende maatregelen blijkt ook uit dat vrijwel niemand denkt dat reizen in de zomer weer zal zijn als voor de pandemie. 66% verwacht dat vaccinatie verplicht zal zijn voor reizen buiten onze eigen landsgrenzen. Iets meer dan 22% denkt dat een negatief testbewijs voldoende zal zijn. Slechts 7% voorziet dat we geen bewijs of vaccin meer nodig zullen hebben. Bij de mannen ligt dit percentage met 11% iets hoger dan het gemiddelde. Bijna niemand denkt dat de grenzen weer zullen sluiten vanwege een nieuwe golf.

Aan het online onderzoek deden bijna 700 respondenten van 18 jaar en ouder mee. Het onderzoek werd gehouden voordat het gerucht de ronde deed dat veel reisadviezen voor landen buiten de EU vanaf 16 februari 2022 van code oranje naar code geel worden opgeschaald.

Mis nooit meer een bericht. Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hieronder in voor de gratis nieuwsbrief! Reageren op dit artikel kan hieronder.

Waardeer dit artikel post

Inschrijven gratis nieuwsbrief

Privacy *

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.