Natuurspektakel in beeld tijdens Fotofestival Montier in Champagne-Ardenne

Geplaatst door Redactie op 20 oktober 2014 om 15:09 in de categorie Beurzen en evenementen
© Eric Boisteaux

© Eric Boisteaux

Voor het 18e jaar op rij wordt in Montier-en-Der, in het departement Haute Marne van de Franse regio Champagne-Ardenne, het Fotofestival Montier georganiseerd. Hier stelt de crème-de-la-crème van natuurfotografen hun werk tentoon.

Vier dagen lang kunnen natuur- en wildlife fotoliefhebbers ruim duizend foto’s bewonderen en zijn er stands met 180 exposanten. Doel van het festival is de biodiversiteit van dieren op onze planeet onder de aandacht te brengen, waarbij instandhouding centraal staat. Het festival vindt plaats van 20 tot en met 23 november.

Dieren door de jaren heen

Ontdek Europa per trein

Het thema van dit jaar is biodiversiteit: Daarbij staat de leefomgeving van de dieren centraal tijdens het fotofestival. De ontwikkeling uit het verleden, het heden en de toekomst wordt onder de loep genomen aan de hand van meerdere foto’s van toonaangevende natuurfotografen. Hoe leven ze, waarom verdwijnen ze en hoe kunnen wij voorkomen dat dieren met uitsterving worden bedreigd?
Wildlife fotografen Steve Winter (Verenigde Staten) en Laurent Geslin (Frankrijk) zijn beiden gespecialiseerd in het fotograferen van roofdieren en hebben jarenlang de wereld afgereisd om vele soorten tijgers, poema’s en andere roofdieren in hun natuurlijke leefomgeving vast te leggen en te onderzoeken hoe wij als mensen kunnen bijdragen aan het behoud van deze dieren. Beide fotografen zijn meermalen onderscheiden en eregasten tijdens het festival.

Ruim 1000 foto’s

In totaal worden er meer dan 1000 foto’s tentoongesteld van tientallen fotografen waaronder Steve Winter, Laurent Geslin, Alfred Blaes, Cathy Bernot, Stéphane Vetter, Brian Skerry. Naast werk van gevestigde fotografen waren er dit jaar ook twee wedstrijden voor jeugd van 8-18 jaar en voor hobby fotografen. Foto’s van flora, fauna en landschappen dongen mee en werden beoordeeld door een vakjury van wildlife experts. De winnende foto’s worden gedurende het festival tentoongesteld.

Tienduizenden kraanvogels

De data van het fotofestijn zijn dusdanig gekozen dat bezoekers het goed kunnen combineren met een bezoek aan het Lac du Der-Chantecoq waar tienduizenden kraanvogels een tussenstop maken om te foerageren op weg naar Zuid Europa. Het is een indrukwekkend schouwspel om de kraanvogels massaal te zien wegvliegen in de typische ‘V’ formatie. Ook de bezienswaardige steden Reims en Troyes zijn vanuit Montier-en-Der goed te bereiken.

Natuurspektakel in beeld tijdens Fotofestival Montier in Champagne-Ardenne
5 (100%) 1 vote[s]

Sharing is caring!

Comments are closed.