Lutherweg – wandelen in de voetsporen van Maarten Luther

Geplaatst door Redactie op 19 januari 2017 om 13:36 in de categorie Bestemmingen

LutherwandelingHet jaar 2017 is in vele landen uitgeroepen tot Lutherjaar ter herdenking van 500 jaar Reformatie. Duitsland waar alles begon heeft 1000 km wandelpaden geopend onder de noemer Lutherweg. Hier kunt u wandelen of pelgrimeren in de voetstappen van Maarten Luther.

Thüringer Wald Wandel- en Fietsvakanties – een bedrijf van twee Nederlanders die in Thüringen wonen – heeft vanaf 2017 twee Luther wandelreizen als nieuw vakantie arrangement. Beide starten in Eisenach dat zowel Lutherstad als Bachstad genoemd wordt. Dit zijn individuele cultuur-wandelreizen van hotel naar hotel, waarbij uw bagage voor u vervoerd wordt.

Nieuw ingericht Lutherhuis

De Thüringer Lutherweg begint in Eisenach – een stad die nauw verbonden is met Luther. De eerste dag bezoekt u het onlangs gerenoveerde en nieuw ingerichte Luther Huis, waar Maarten Luther in zijn jeugd woonde en de Georgenkirche waar hij in het koor gezongen heeft en later ook predikte. Op de beroemde burcht ‘Wartburg’ – tegenwoordig Unesco werelderfgoed – vertaalde Luther het Nieuwe Testament in het Duits in slechts elf weken. De kamer met de schrijftafel waaraan Maarten Luther met deze vertaling geschiedenis schreef, kunt u hier zelf bezoeken.

De daarop volgende dagen voert de Lutherweg u door afwisselende landschappen naar de belangrijke plaatsen van de Reformatie met vele daaraan verbonden bezienswaardigheden. Op de tweede dag komt u door Möhra waar Luther’s ouders woonden voordat ze naar Eisleben verhuisden. Kort daarna langs de gedenkwaardige plaats van Luther’s geënsceneerde ontvoering die hem in staat stelde onder de schuilnaam Jonker Jörg op de Wartburg onder te duiken.

Schmalkaldische artikelen

De korte wandelreis eindigt in Schmalkalden. Hier publiceerde de hervormer op de ‘Vorstendag van Schmalkalden’ zijn Schmalkaldische artikelen, de geloofsbelijdenis van de Evangelisch-Lutherse Kerk. Luther woonde er in 1537 in het huis van Balthasar Wilhelm, dat nu Luther Huis is, en preekte twee keer in de kerk St. Georg. Bezichtig hier de plaatsen van handeling: het ‘Rathaus’ en het slot Wilhelmsburg.

Kiest u voor de langere wandelreis dan wandelt u nog vier dagen de vrijwel exacte route die Maarten Luther aflegde. U komt langs de plaatsen waar hij preekte, zijn vriend en medereformator Spalatin ontmoette en Lucas Cranach adviseerde voor zijn beroemde schilderij ‘Verdammnis und Erlösung’ dat u in het slotmuseum van Gotha zelf kunt bewonderen. Deze wandelreis eindigt in Arnstadt waar Luther – lang voordat J.S.Bach hier zijn eerste aanstelling had – zijn vriend de keurvorst Johann Friedrich bezocht.

Meer informatie over de Thüringer Lutherweg en deze wandel- of pelgrimsreizen kunt u krijgen op de Fiets- en Wandelbeurs in Utrecht op 11 en 12 februari op stand 3.D.19 en in Gent op 18 en 19 februari op stand D.66.

Of kijk op internet op www.thueringer-wald.nl/luther

Sharing is caring!

Comments are closed.