Lions Dive & Beach Resort viert 25-jarig bestaan

Geplaatst door Redactie op 2 juni 2014 om 12:25 in de categorie Accommodaties

Lions Dive arealEen stimulans voor de lokale economie op Curaçao, dat was 25 jaar geleden de beweegreden om het Lions Dive & Beach Resort op te richten. Komende week viert het hotel haar 25ste verjaardag. Het doel waarmee ‘Koki’ van Eps eind jaren tachtig de leden van de Lions Club wist over te halen om een duikershotel op te starten is zeker gerealiseerd. Het Lions Dive & Beach Resort is tegenwoordig een van de populairste en best draaiende hotels op het eiland en zorgt nog steeds voor een belangrijke bijdrage aan de welvaart en het welzijn op Curaçao.

Ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de Lions Club had men destijds het idee om een meer structurele bijdrage aan de gemeenschap te leveren ter bevordering van de Curacaose economische ontwikkeling. In de bouwprospectus stond geschreven: ,,De keuze viel op een duikhotel. Vooral ook in de hoop dat door de bouw van het eerste hotel in 17 jaar  een prikkelend effect zou uitgaan op de verdere toeristische uitbouw van ons Dushi Korsou.”

Edgard Lotman, thans lid van de Raad van Commissarissen, is vanaf het begin direct betrokken bij het hotel en kan zich nog goed herinneren hoe ‘Koki’ van Eps de Lions Club wist te bewegen om een hotel te beginnen. Deze servicevereniging steunde in de economisch moeilijke tijd medio jaren tachtig (Shell was net vertrokken) diverse sociale projecten. ,,De komst van een hotel zou volgens ‘Koki’ de economie op sleeptouw nemen. Het hotel zou werkgelegenheid creëren, buitenlandse valuta genereren en Curaçao toeristisch nog beter op de kaart zetten. Het vinden van aandeelhouders die in die tijd durfden te investeren in dit 5,2 miljoen gulden kostende project was een hele klus, maar het lukte ons toch om in mei 1989 een hotel met 72 kamers te openen.”

Op 28 mei 1989 werd de opening van het Lions Dive & Beach Resort gevierd. Achteraf was de bouw van het Lions Dive de aanzet voor een tweede ontwikkeling in de hotelbouw op Curaçao. Op dat moment waren er 1298 hotelkamers op het grootste ABC-eiland, tegenwoordig zijn dat er bijna 6000.

Moeilijke start

Aireal oldAl waren de eerste jaren voor het Lions Dive & Beach Resort niet altijd even gemakkelijk. In de economische mindere jaren had orkaan Lenny in 1999 bijna zelfs een vernietigende uitwerking en kon het Lions Dive net het hoofd boven water houden. ,,We hebben echter dankzij een aantal sterke punten die jaren kunnen overleven”, benadrukt Lotman. ,,Ten eerste hebben we de beste locatie van het eiland. Ik denk dat het hotel op een uniek stukje Curaçao ligt. We hebben een groot idyllisch strand en liggen niet al te ver van Willemstad. Met populaire horecagelegenheden als Hemingway, Chill, Nemo en Piazza en vele activiteiten op het Seaquarium Beach is er in de buurt altijd wat te beleven en trekken we ook veel lokaal publiek. Juist de mix tussen toeristen en lokale bevolking zorgt voor een ongedwongen sfeer.”

Directeur Will Vogels heeft met zijn team van medewerkers het Lions Dive sinds zijn komst in 2004 weten uit te breiden van 72 naar 137 units met daarin 172 slaapkamers (van 140 naar ruim 400 bedden). Daarnaast versterkte hij het sportieve imago van het hotel. De komst van een 50 meter trainingszwembad bij de appartementen en suites is daar de bekroning van.

“Ik denk dat we het hotel met de sportkeuze en de betrokkenheid bij een aantal grote evenementen (waaronder de Amstel Curacao Race) goed gepositioneerd hebben en dat we via ons marketingbeleid daar nu de vruchten van plukken. Dit concept trekt een bepaald publiek aan. Verder hebben we het hotel van 2 à 3 sterren geüpgraded naar 4 plus. Het afgelopen anderhalf jaar zijn we daarnaast begonnen om in de horeca een slag te slaan. Het kwaliteitsniveau in onze restaurants is verhoogd, terwijl we op het strand af en toe concerten organiseren. Zo traden op oudejaarsavond Gerard Joling, Jan Smit, Jeroen van der Boom en Gordon op. Ook zijn er al concerten van o.a. The Wailers geweest, terwijl zaterdag ter gelegenheid van het 25 jaar bestaan de bekende Arubaanse band Tsunami een optreden verzorgt.”

Verantwoord

De oorspronkelijke gedachten van het hotel blijft het Lions Dive nastreven. Nog steeds is het credo ‘The Natural Place to Stay’. De verantwoordelijkheid en omgang met de natuur en gebruik van energie staat hoog in het vaandel. Ook de bijdrage aan de lokale economie is een van de streefpunten. Ruim tachtig procent van het personeel is van Antilliaanse afkomst. Op management, onderhoud en marketing na worden alle andere activiteiten uitbesteed aan Curaçaose bedrijven, terwijl er via de Lions Club nog altijd een deel van de winst in sociale projecten op het eiland wordt geïnvesteerd. Er zijn meer dan 150 verschillende aandeelhouders. Lotman: ,,We kunnen nu stellen dat ‘Koki’ van Eps een perfecte visie heeft gehad. Het Lions Dive mag er trots op zijn dat het een klein onderdeel is dat de economie van Curaçao weer op gang heeft gekregen.”

Concept dat staat als een huis

De toeristenindustrie is momenteel immers de belangrijkste economische bron van inkomsten op Curacao. Liefst 24% van de werkgelegenheid wordt direct en indirect door het toerisme geleverd, dat  zodoende steeds belangrijker geworden voor de welvaart en het welzijn op het eiland. Vogels, sinds 2013 tevens voorzitter van de Chata, kijkt vol tevredenheid terug op wat hij de afgelopen tien jaar heeft gerealiseerd. ,,Het concept van het Lions Dive hotel staat nu als een huis. Ik denk dat we qua omvang en grootte nu bijna op het punt zitten waar we willen zijn. Als toeristen zeggen dat het hier nog mooier is dan op de foto’s in de gids, is dat het beste bewijs dat we op de goede weg zijn. De toekomst met al z’n uitdagingen ziet er voor het Lions Dive Hotel goed uit.”

Lions Dive & Beach Resort viert 25-jarig bestaan
Waardeer dit artikel

Sharing is caring!

Comments are closed.